Tuesday, November 1, 2016

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2 along with Explanation

Maths is a scoring paper in SSC CGL Tier-2 Exam. Many students score more than 190 out of 200 that help them to grab their dream job. As you all know, SSC CGL Tier-2 2016 is most likely to be conducted from 30th Nov. - 2nd December 2016, you hardly have 1 month for mastering this subject. To help you, we are providing you a Maths Quiz for SSC CGL Tier-2 2016. This quiz comprises 10 questions. Try to solve these questions as fast as you can.

We will keep posting more Maths quizzes for SSC CGL Tier-2. So, keep visiting us.


We have already provided some Maths Quizzes for SSC CGL Exam. If you want to check those quizzes, click on below given links:

  1. Maths Quiz for SSC CGL Tier-2 - Set 1
  2. Maths Quiz for SSC CGL Tier-2 Set 2
  3. Maths Quiz on Profit & Loss
  4. Maths Quiz on LCM/HCF
  5. Maths Quiz on Time & Work
  6. Maths Quiz on Profit & Loss

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2

  • 1. A boy aged 12 years is left with Rs. 100,000 which is under a trust. The trustees invest the money at 7.5% per annum and pay the minor boy a sum of Rs. 2525, for his pocket money at the end of each year. The expenses of trust come out to be Rs. 575 per annum. Find the amount that will be handed over to the minor boy after he attains the age of 18 years?

    1. Rs 125000
    2. Rs 118000
    3. Rs 126400
    4. Rs 120000
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2

  • 2. Three vessels whose capacities are in the ratio of 3 : 2 : 1 are completely filled with milk and water. The ratio of milk and water in the mixture of vessels are 10 : 4, 8 : 2 and 16 : 4 respectively. Taking 1/3 of first, ½ of second and 1/7 of third mixtures, a new mixture kept in a new vessel is prepared. The percentage of water in the new mixture is

    1. 22%
    2. 23%
    3. 25%
    4. 24%
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2

  • 3. A water reservoir has two inlets and one outlet. Through the inlet it can be filled in 3 hours 15 minutes and 3 hours 45 minutes respectively. It can be emptied completely in 1 hour by the outlet. If the two inlets are opened at 01 : 00 pm and 02 : 00 pm respectively and the outlet at 03 : 00 pm then it will be emptied(approx) at.

    1. 1 hr 48 min
    2. 2 hr 18 min
    3. 2 hr 4 min
    4. 2 hr 12 min
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2

  • 4.A and B started a business in partnership by investing Rs. 10,000 and Rs. 4000 respectively. Condition of partnership is that B got Rs. 100 per month for management of the business. After paying 5% interest on the capital, annual profit has distributed in the ratio of their investment. Find the share of their profit, if the annual profit is Rs. 4000?

    1. Rs 3000 each 
    2. Rs 2500 each
    3. Rs 1500 each
    4. Rs 2000 each
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2

  • 5. The compound interest on a certain sum of money at a certain rate per annum for two years is Rs. 2,050, and the simple interest on the same amount of money at the same rate for 3 years is Rs. 3000. Then the sum of money is:

    1. Rs 20,000
    2. Rs 18,000
    3. Rs 21,000
    4. Rs 25,000
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2

  • 6.A car driver leaves Bangalore at 8 A.M. and expects to reach a place 300 km from Bangalore at 12.30 P.M. At 10.30 he finds that he has covered only 40% of the distance. By how much he has to increase the speed of the car in order to keep up his schedule?

    1. 45 km/hr
    2. 42 km/hr
    3. 35 km/hr
    4. 30 km/hr
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2

  • 7. Out of Rs. 50,000, that a man has, he lends Rs. 8000 at 5½% per annum simple interest and Rs. 24,000 at 6% per annum simple interest. He lends the remaining money at a certain rate of interest so that he gets total annual interest of Rs. 3680. The rate of interest per annum, at which the remaining money is lent, is:

    1. 5 %
    2. 7 %
    3. 10 %
    4. 12 %
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2

  • 8. A man rides at the rate of 300 Metres per minute and stops for 6 minutes to change horses at the end of every sixth Kilometre. Then to travel a distance of 84 km, the time taken by the man is 

    1. 3 hours 15 minutes
    2. 6 hours 17 minutes
    3. 5 hours 18 minutes
    4. 2 hours 17 minutes
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Speed of horse rider = 350 metre/minute = 21 km/h

    84/6 = 14 . It means, he will change the horse 13 times.

    Time taken in changing the horses = 13 x 6 = 78 minutes
    Time taken in covering 84 km = 4 hours
    Total time = 4 hours + 78 minutes
               = 5 hours 18 minutes

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2

  • 9.  40 men can complete a piece of work in 40 days. They started the work together. But at the end of each 10th day, 5 men left the job. The work would have been completed in :

    1. 170/3 days
    2. 164/3 days
    3. 142/3 days
    4. 52 days
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:

Maths Quiz for SSC CGL Tier-2

  • 10.After replacing an old member by a new member, it was found that the average age of five members of a club is the same as it was 3 years ago. The sum of the ages of the replaced and the new members is 29. Find the age of the new member?

    1. 2 years
    2. 4 years
    3. 7 years
    4. 15 years
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.