Monday, October 17, 2016

English Quiz on Para jumbled Sentences for SSC CGL Tier-2

Para jumbled Sentences or Sentence Rearrangement is an important English topic, especially for SSC CGL Tier-2 Exam as around 20-25 Questions questions are asked from this topic alone. Since 25 questions were asked from this topic last year, We expect that the same number of questions will be asked from this topic this year as well. You can check complete Topic-Wise Distribution of Questions in SSC CGL Tier-2.

Quiz on Para jumbled Sentences 

  • 1. 1. Planning

    P. as a method for

    Q. has been declared in India

    R. a body of common aims

    S. achieving and evoloving

    6. and techniques to be pursued on a national scale.

    1. QRSP
    2. SQRP
    3. QPSR
    4. PRSQ
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :QPSR is the correct sequence.

Quiz on Para jumbled Sentences

  • 2.1. My dear wife

    P. but she was calm

    Q. as I thus spoke to my sons

    R. could not hide the tears

    S. and knelt down to pray

    6. while the boys clung round her

    1. RQPS
    2. QRSP
    3. QPRS
    4. RSQP
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:RQPS

Quiz on Para jumbled Sentences

  • 3.1. Creating and modifying a school timetable is a complex task.

    P. "TT Plus" closely models the real world timetable creation tasks.

    Q. So is the job of computerizing it.

    R. All timetables can be viewed on the screen before they are actually printed.

    S. It has a comprehensive manual and useful glossary of terms.

    6. It relieves you of the anxiety to get it all right.

    1. QPSR
    2. RPSQ
    3. SPRQ
    4. PQSR
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: QPSR

Quiz on Para jumbled Sentences

  • 4. 1. We speak today of self-determination in politics.

    P. So long as one is conscious of a restraint, it is possible to resist it or to bear it as a necessary evil and to keep free in spirit.

    Q. Slavery begins when one ceases to feel the restraint and it depends on if the evil is accepted as good.

    R. There is, however, a subtle domination exercised in the sphere of ideas by one culture on another.

    S. Political subjection primarily means restraint on the outer life of people.

    6. Cultural subjection is ordinarily of an unconscious character and it implies slavery from the very start.

    1. RSPQ
    2. RSQP
    3. SPQR
    4. SPRQ
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: SPQR

Quiz on Para jumbled Sentences

  • 5.1. Music, like literature, is an art that deals with sound.

    P. Literature makes use of words which are sounds.

    Q. They also have meanings.

    R. And the writer must be concerned with the effect produced by the sounds he uses.

    S. But words are not only sounds.

    6. They refer to specific things other than themselves such as objects and ideas.

    1. PRSQ
    2. PSQR
    3. RPSQ
    4. SRPQ

Quiz on Para jumbled Sentences

  • 6.1. Why then, do sharks attack?

    P. "The only way a shark can warn you is with its mouth and teeth," says Baldridge.

    Q. In murky water it may simply be a case of mistaken identity.

    R. Snork bumps and open mouthed slashings are ways of trying to frighten you off.

    S. But, the most persuasive explanation is that they perceive their victim as a threat.

    6. Attacks of this kind may be generated by a swimmer who unwittingly interrupts a courting procedure, trespasses in a shark's territory and cuts off its escape route.

    1. PRQS
    2. PRSQ
    3. QPRS
    4. QSPR
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: QPRS

Quiz on Para jumbled Sentences

  • 7. 1. The essence of democracy is the active participation of the people in government affair.

    P. When the people are active watchmen and participants, we have that fertile soil in which democracy flourishes.

    Q. This democracy of ours is founded upon a faith in the overall judgment of the people as a whole.

    R. When the people do not participate, the spirit of democratic action dies.

    6. By and large, it is the actual practice of our way of life.

    1. PRSQ
    2. PSRQ
    3. RPSQ
    4. SPQR
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:RPSQ

Quiz on Para jumbled Sentences

  • 8.1. Instantly, the full load yanked Gordy towards the side of the bridge.

    P. But the pull of the cable was too much.

    Q. He could hardly feel the cable, slipping through his fingers, ripping off his cloves, and streaking over the railing like an escaping snake.

    R. It smashed his hands hard against the top of the railing, causing a split-second feeling of fierce pain followed by numbness.

    S. He held on to the cable; it had been hard work lifting it, and he did not want to have to start over again.

    6. Feeling a sharp burning sensation where the cable was speeding between his things, Gordy rose tip-toe and as he did, the slithering coil of cable tightened around his left foot and yanked him over the railing.

    1. PRQS
    2. QSRP
    3. RPQS
    4. SPRQ
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: RPQS

Quiz on Para jumbled Sentences

  • 9. 1. Even the newsmen and spectators were not spared.

    P. A home guard in the gallery was hit on the face.

    Q. They went only inches over the heads of newsmen in the press gallery.

    R. Three bludgeons which are hurled missed their mark.

    S. This made the scribes run Helter skelter.

    6. He fell down, his bleeding eye bulging.

    1. PSRQ
    2. QRPS
    3. RQSP
    4. SRQP
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:SRQP

Quiz on Para jumbled Sentences

  • 10.1. Politeness is not a quality possessed by only one nation or race.

    P. One may observe that a man of one nation will remove his hat or fold his hands byway of greetings when he meets someone he knows.

    Q. A man of another country will not do so.

    R. It is a quality to be found among all peoples and nations in every corner of the earth.

    S. Obviously, each person follows the custom of his particular country.

    6. In any case, we should not mock at other's habits.

    1. PRQS
    2. QPRS
    3. RPQS
    4. RPSQ
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:RPSQ
You can participate in Old Quizzes by clicking on below given links:

  1. Spotting Error Questions asked in SSC CGL Tier-2 with Solution
  2. Spotting Error Questions asked in SSC CGL Tier-2 2013 with solution
  3. Spotting Error Quiz with solution - Set 19
  4. Spotting Error Quiz with Solution - Set 20
  5. Spotting Error Quiz with Solution - Set 21

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.