Thursday, December 24, 2015

Quiz on Indian History for SSC CGL Exam

Hello Friends,

We have already provided some History QuizzesGeography Quizzes for SSC Exams, Shortcut Trick for Learning Geography and another great Trick for Learning the Headquarters of Important International Organizations.

Moving Ahead, We are providing you another Quiz on History. Participate in this Quiz and judge your preparation level.

SSC CGL GK Quiz

  • 1.Off the following scholars, who was the first to discover the traces of the Harappan Civilisation?

    1. Sir John Marshall
    2. R.D Bannerjee
    3. A. Cunningham
    4. Daya Ram Sahani
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: A. Cunningham

SSC CGL GK Quiz

SSC CGL GK Quiz

  • 3. Poet Kalidasa lived in the court of 

    1. Chandragupta Maurya
    2. Samudragupta
    3. Chandragupta Vikramaditya
    4. Harsha
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Chandragupta Vikramaditya

SSC CGL GK Quiz

  • 4. Federal form of Government at the centre was introduced in India under

    1. Government of India Act of 1919
    2. Indian Council Act of 1909
    3. Government of India Act of 1935
    4. Indian Independence Act of 1947
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Government of India Act of 1935

SSC CGL GK Quiz

  • 5.Who is called as the "second Asoka"?

    1. Samudragupta
    2. Chandragupta Maurya
    3. Kanishka
    4. Harshavardhana
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Kanishka

SSC CGL GK Quiz

  • 6.The Indian National Army (Azad Hind Fauj) fought in the Second World War against

    1. Germany
    2. Japan
    3. Italy
    4. Great Britain
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Great Britain

SSC CGL GK Quiz

SSC CGL GK Quiz

  • 8. Which cities were first connected by the STD services?

    1. Delhi and Mumbai
    2. Delhi and Kolkata
    3. Kanpur and Delhi
    4. Kanpur and Lucknow
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: STD service was commissioned between Kanpur and Lucknow in 1960.Subscriber Trunk Dialing(STD) service, started in 1960, is now available in more than 19500 stations in the country.

SSC CGL GK Quiz

  • 9. Indian Universities Act, 1904 was passed during the governorship of 

    1. Lord Lytton
    2. Lord Curzon
    3. Lord Ripon
    4. Lord Hardinge-1
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Lord Curzon

SSC CGL GK Quiz

  • 10. The hero of the Kakori Dacoity case was

    1. Ramprasad Bismil
    2. Bhagat Singh
    3. Batukeshwar Dutt
    4. Barkatulla
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Ramprasad Bismil

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.