Thursday, December 17, 2015

Quiz on Geography of India for SSC Exams

Hello Friends,

We have already provided some Geography Quizzes for SSC Exams, Shortcut Trick for Learning Geography and another great Trick for Learning the Headquarters of Important International Organizations.

Moving Ahead, We are providing you another Quiz on Geography of India. Participate in this Quiz and judge your preparation level.

SSC CGL GK Quiz

  • 1.Where is India's most prized tea grown?

    1. Jorhat
    2.  Darjeling
    3. Nilgiris
    4. Munnar
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Darjeeling tea is a tea from the Darjeeling district in West Bengal, India. It is available as black, white or oolong. When properly brewed, it yields a thin-bodied, light-colored infusion with a floral aroma. Unlike most Indian teas, Darjeeling is normally made from the small-leaved Chinese variety.

SSC CGL GK Quiz

  • 2.  Which is the smallest (in area) of the following Union Territories?

    1. Chandigarh
    2. Dadra and Nagar Haveli
    3. Daman and Diu
    4. Lakshadweep
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Lakshadweep is the smallest Union Territoy(Area wise)

SSC CGL GK Quiz

  • 3. World's maximum newsprint comes from-

    1. Deciduous forest
    2. Monsoon Forest
    3. Mangrove Forest
    4. Rainfed Forest
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Newspapers are made from a type of paper called newsprint. Coniferous softwoods such as spruce, pine, and cedar provide long (average 3 mm), strong fibres. Newsprint needs strength enough to withstand the demands of fast printing presses, the ability to accept high quality colour printing and enough opacity to prevent the printing showing through the pages. In most temperate coniferous forests, evergreen conifers predominate, while some are a mix of conifers and broadleaf evergreen trees and/ or broadleaf deciduous trees.

SSC CGL GK Quiz

  • 4. The highest multipurpose dam built on the river Ravi is_______

    1. Bhakhra Nangal
    2. Kahalgaon
    3. Ranjit Sagar Dam
    4. Rihand Dam
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The Ranjit Sagar Dam, also known as the "Thein Dam" is part of a hydroelectric project constructed by the Government of Punjab on the Ravi River in the state of Punjab.

SSC CGL GK Quiz

  • 5.Where in India can you normally spot the Siberian crane in winter?

    1. Sasangir Sanctuary
    2. Ranthambore Sanctuary
    3. Dachigam National Park
    4. Keoladeo Ghana Sanctuary
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: The Keoladeo Ghana Sanctuary or Keoladeo Ghana National Park formerly known as the Bharatpur Bird Sanctuary in Bharatpur, Rajasthan, India is a famous avifauna sanctuary that plays host to thousands of birds especially during the winter season. Over 230 species of birds are known to have made the National Park their home. The sanctuary is one of the richest bird areas in the world. It is known for nesting of its resident birds and visiting migratory birds including water birds. The rare Siberian cranes used to winter in this park but this central population of Siberian Cranes is now extinct.

SSC CGL GK Quiz

  • 6.Which State has the largest proportion of its net irrigation area under well irrigation?

    1. Haryana
    2. Bihar
    3. Gujarat
    4. West Bengal
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Gujarat has the largest proportion of its net irrigated area under well irrigation. Uttar Pradesh has the largest area under irrigation in terms of total acre age.

SSC CGL GK Quiz

  • 7. Where are Mig Engines assembled?

    1. Koraput
    2. Nasik
    3. Bangalore
    4. Ozar
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Koraput is a town and a Notified Area Council in Koraput district in the India state of Odisha, HAL factory(Hindustan Aeronautics Limited, a defence enterprise of the Government of India) is only 15 km from Koraput town. This HAL factory makes military aircraft engines for MiG and expanding for Sukhoi assembly line. The HAL factory and township is surrounded by hills and forests.

SSC CGL GK Quiz

  • 8. Which cities were first connected by the STD services?

    1. Delhi and Mumbai
    2. Delhi and Kolkata
    3. Kanpur and Delhi
    4. Kanpur and Lucknow
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: STD service was commissioned between Kanpur and Lucknow in 1960.Subscriber Trunk Dialing(STD) service, started in 1960, is now available in more than 19500 stations in the country.

SSC CGL GK Quiz

  • 9. Where is Nathpa Jhakri Power Project Located?

    1. Uttarakhand
    2. Arunachal Pradesh
    3. Himachal Pradesh
    4. Andhra Pradesh
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The Nathpa Jhakri Dam is a concrete gravity dam on the Sutlej River in Himacahal Pradesh, India. The primary purpose of the dam is hydroelectric power production.

SSC CGL GK Quiz

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.