Thursday, December 3, 2015

G.K Quiz for SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI - Set 6

We have recently started Mission SSC CGL 2016 series. In this series, we post Quizzes on various subjects daily. Apart from that, we also post strategic posts and some concept based tricks. If you haven't participated in our old quizzes, you might want to have a look on them.

  1. Maths Quizzes - Set 1     Set 2       Set  3   Set 4  Set 5  Set 6
  2. English Quiz on Spotting Errors
  3. English Quiz on One-Word Substitution
  4. Quiz on Indian History 
  5. Quiz on General Science
  6. Reasoning Quiz -   Set 1      Set 2
>
You Might Also Like::
G.K Quiz for SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO

SSC CGL GK Quiz

  • 1.The Red Data Books published by the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources enumerate

    1. Biodiversity parks and wild life sanctuaries in different countries
    2.  Centres of origin of cultivated plants
    3.  Centres of origin of all economically important plants.
    4. Threatened species of plants and animals.
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: The Red Data Book is the state document established for documenting rare and endangered species of animals, plants and fungi as well as some local sub-species that exist within the territory of the state or country. This book provides central information for studies and monitoring programmes on rare and endangered species and their habits

SSC CGL GK Quiz

  • 2. Which of the following has zero electron affinity?

    1. Oxygen
    2. Fluorine
    3. Nitrogen
    4. Neon
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Neon is a chemical element with symbol Ne and atomic number 10. It is in group 18 (noble gases) of the periodic table. Neon is a colorless, odorless, inert monatomic gas under standard conditions, with about two-thirds the density of air

SSC CGL GK Quiz

  • 3. The two South American countries, which are members of the Organisation of Petroleum Exporting Countries(OPEC) are

    1. Ecuador and Brazil
    2. Ecuador and Bolivia
    3. Ecuador and Venezuela
    4. Venezuela and Brazil
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: OPEC is an intergovernmental organization that was created at the Baghdad Conference on September 10-14, 1960, by Iraq, Kuwait, Iran, Saudi Arabia and Venezuela. Later it was joined by nine more governments: Libya, United Arab Emirates, Qatar,Indonesia, Algeria, Nigeria, Ecuador, Angola, and Gabon. OPEC was headquartered in Geneva, Switzerland before moving to Vienna, Austria, on September 1, 1965.

SSC CGL GK Quiz

  • 4. Hardening interest rate means

    1. Interest rate remains sticky
    2. Interest rate is very low
    3. Interest rate is increasing
    4. Interest rate is falling
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Interest rate remains sticky

SSC CGL GK Quiz

  • 5.Article 324 of the Indian Constitution deals with the

    1. imposition of President's rule in States
    2. appointment of Finance Commission
    3. powers and functions of the Chief Election Commissioner
    4. function of the UPSC
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: It deals with the power and functions of the Chief Election Commissioner.

SSC CGL GK Quiz

  • 6.The Gandhara School of art is also known as the

    1. Buddhist-Roman Art
    2. Dravidian- Roman Art
    3. Greco- Roman Art
    4. Greco-Roman Buddhist Art
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Greco-Roman Budhhist Art

SSC CGL GK Quiz

  • 7. Which General, who commanded the British forces against the Americans in their War of Independence later became Governor-General of India ?

    1. Dalhousie
    2. William Bentinck
    3. Wellesley
    4. Cornwallis
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Lieutenant-General Lord William Henry CavendishBentinck,GCB, GCH, PC, known as Lord William Bentinck, was a British soldier and statesman. He served as Governor-General of India from 1828 to 1835.

SSC CGL GK Quiz

  • 8. Who was the first President of the All India Trade Union Congress(AITUC)?

    1. C.R Das
    2. V.V Giri
    3. Lala Lajpat Rai
    4. Sarojini Naidu
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The All India Trade Union Congress is the oldest trade union of India, established in 1920, History of AITUC is coterminous with the history of organised labour movement in India. Since its birth, AITUC has had a major role to play in mass movement phase in India's freedom struggle.

SSC CGL GK Quiz

  • 9. In Human Body, Which one of the following hormones regulates blood calcium and phosphate ?

    1. Glucagon
    2. Growth Hormone
    3. Parathyroid Hormone
    4. Thyroxine
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Parathyroid hormone (PTH), parathormone or parathyrin, is secreted by the chief cells of the parathyroid glands as a polypeptide containing 84 amino acids. It acts to increase the concentration of calcium (Ca2+) in the blood, whereas calcitonin (a hormone produced by the parafollicular cells (C cells) of the thyroid gland) acts to decrease calcium
    concentration

SSC CGL GK Quiz

  • 10. The human body's largest blood vessel is

    1. Palmonary Artery
    2. Aorta
    3. Renel Artery
    4. Coronary Artery
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The aorta is the largest artery in the human body, originating from the left ventricle of the heart and extending down to the abdomen, where it bifurcates into two smaller arteries (the common iliac arteries).The aorta distributes oxygenated blood to all parts of the body through the systemic circulation.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.