Tuesday, November 24, 2015

Mission SSC CGL 2016: Reasoning Quiz on Statement - Assumptions with Explanations

We have recently started Mission SSC CGL 2016 series. In this series, we post Quizzes on various subjects daily. Apart from that, we also post strategic posts and some concept based tricks. If you haven't participated in our old quizzes, you might want to have a look on them.

  1. Maths Quizzes - Set 1     Set 2       Set  3
  2. English Quiz on Spotting Errors
  3. English Quiz on One-Word Substitution
  4. Quiz on Indian History 
  5. Quiz on General Science
>
You Might Also Like::
Direction:: In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. Assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Quiz on Statement-Assumptions

  • 1. Statement: The boy is too honest not to speak the truth

    Assumptions: I. Very honest boys also tell lies

                           II. Dishonest boys also speak the truth

    1. Only I is implicit
    2. If only II is implicit
    3. If either I or II is implicit
    4. If neither I nor II is implicit
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: None of them is implicit. The statement only implies that if a boy is very honest, it would not be possible for him to lie. But, I is just the opposite of it. Assumption II is not implicit because the statement does not talk about "dishonest" boys.

Quiz on Statement-Assumptions

  • 2. Statement: "X air-conditioner- the largest-selling name with the largest range"- an advertisement

    Assumptions: I. X air-conditioner is the only one with wide variations.

                           II. There is a demand for air-conditioners in the market.

    1. Only I is implicit
    2. Only II is implicit
    3. Either I or II is implicit
    4. If Neither I nor II is implicit
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: X air-conditioner has the largest range. But, this does not mean that it is the only brand to have a wide range. So, I is not implicit. But II is. If airconditioners are being advertised, a demand for them must be existing.

Quiz on Statement-Assumptions

  • 3. Statement: "To buy a TV X, contact Y, the sole agent of X TV"- an advertisement

    Assumptions: I. People generally prefer to buy TV through sole agent.

                           II. The TV-producing companies do not sell their product directly.

    1. Only I is implicit
    2. Only II is implicit
    3. Either I or II is implicit
    4. Neither I nor II is implicit
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: "Sole Agent" is the highlight of the advertisement. So, I is implicit, But II is not.

Quiz on Statement-Assumptions

  • 4. Statement: Opening a library in Rambli will be a wastage

    Assumptions: I. Inhabitants of Rambli are illiterate.

                          II. Inhabitants of Rambli are not interested in reading.

    1. Only I is implicit
    2. Only II is implicit
    3. Either I or II is implicit
    4. Neither I nor II is implicit
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: None is implicit. The statement only says that opening a library in Rambli would be a wastage. But it does not say why? I and II are only guesses. Maybe, opening a library in Rambli is a wastage because there is already a library there.(It is an example of a long-drawn conclusion)

Quiz on Statement-Assumptions

  • 5. Statement: It is through participative management policy alone that indiscipline in our industries can be contained and a quality of life ensured to the worker.

    Assumptions: I. Quality of life in our industry is better.

                           II. Indiscipline results in a poor quality of life.

    1. Only I is implicit
    2. Only II is implicit
    3. Either I or II is implicit
    4. Neither I nor II is implicit
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: I is just the opposite of what the statement is saying. Even II is not implicit. Indiscipline in industry and poor quality of life for workers-these are the two problems that participatory management is said to be able to solve. But this does not mean that out of these two, one is a cause of another.

Quiz on Statement-Assumptions

  • 6. Statement: Warning: Cigarette smoking is injurious to health

    Assumptions: I. Non-smoking promotes health

                           II. Really, this warning is not necessary

    1. Only I is implicit
    2. Only II is implicit
    3. Either I or II is implicit
    4. Neither I nor II is implicit
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: None is implicit. Assumption I is a mere twisted form of the given statement.Smoking is injurious. It means that non-smoking is not injurious. And that's it. It doesn't mean that non-smoking promotes health. II obviously is just the opposite of what is true. Public warnings are given only when they are assumed to be necessary.

Quiz on Statement-Assumptions

  • 7. Statement: Children are influenced more by their teachers nowadays.

    Assumptions: I. Children consider teachers as their models.

                           II. A large amount of children's time is spent at school.

    1. Only I is implicit
    2. Only II is implicit
    3. Either I or II is implicit
    4. Neither I nor II is implicit
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Children must be considering their teachers as role models, otherwise there is no reason why they would be influenced by them. Hence, I is implicit. II is not directly stated. It may or may not be true.

Quiz on Statement-Assumptions

  • 8. Statement: Apart from the entertainment value of television, its educational value cannot be ignored.

    Assumptions: I. People take television to be a means of entertainment only.

                           II. The educational value of television is not realized properly.

    1. Only I is implicit
    2. Only II is implicit
    3. Both I and II is implicit
    4. Neither I nor II is implicit
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:Both are implicit. The statement recognises the entertainment value of television and, at the same time, it asserts that its educational value "cannot be ignored". The tone of the passage is slightly lamenting which implies that what the author wants to happen, is not happening presently. This means that both I and II are implicit.

Quiz on Statement-Assumptions

  • 9. Statement: "If you trouble me, I will slap you"- A mother warns her child.

    Assumptions: I. With the warning, the child may stop troubling her.

                           II. All children are basically naughty.

    1. Only I is implicit
    2. Only II is implicit
    3. Either I or II is implicit
    4. Neither I nor II is implicit
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: When mother gives warning to the child, she must be assuming that her warning would be successful. II is not relevant to the statement made by the mother.

Quiz on Statement-Assumptions

  • 10. Statement: "A car is required on rent"- an advertisement.

    Assumptions: I. All types of vehicles are available on rent.

                           II. People will respond to the advertisement.

    1. Only I is implicit
    2. Only II is implicit
    3. Either I or II is implicit
    4. Neither I nor II is implicit
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The statement says that a car is required on rent. It does not say that any vehicle is required. So, the statement cannot be said to have assumed that any vehicle is available for rent. But II is obviously implicit; whenever an advertisement is mae it is assumed that people will respond to it.


Want to Participate in More Quizzes? Click on Below given links:

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.