Saturday, November 28, 2015

G.K Quiz for SSC CGL 2016 - Set 5 with Answers and Explanation

We have recently started Mission SSC CGL 2016 series. In this series, we post Quizzes on various subjects daily. Apart from that, we also post strategic posts and some concept based tricks. If you haven't participated in our old quizzes, you might want to have a look on them.

  1. Maths Quizzes - Set 1     Set 2       Set  3   Set 4
  2. English Quiz on Spotting Errors
  3. English Quiz on One-Word Substitution
  4. Quiz on Indian History 
  5. Quiz on General Science
  6. Reasoning Quiz -   Set 1      Set 2
>
You Might Also Like::
G.K Quiz for SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO

SSC CGL GK Quiz

  • 1.Which of the following set of newspapers reflected the concerns of educated Indian Muslims during the Khilafat Movement?

    1. Comrade and Hamdard
    2. Comrade and Hindustan Times
    3. Zamindar and Muslim Voice
    4. Comrade, Hamdard, Zamindar and Al Hilal
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: The writings of the Muslim intellectuals provoked the sentiments for the preservation of Khilafat and retention of the Muslim control of the holy places. The Muslim Journalism played a vital role to steer the direction of the struggle. Zamindar of Zafar Ali Khan, Comrade and Hamdard of Maulana Muhammad Ali Jauhar and Al-Hilal of Maulana Abul Kalam Azad etc. were the prominent newspapers and magazines which performed their duties to express their resentment.

SSC CGL GK Quiz

  • 2. The Sixth Schedule of the Indian Constitution contains provisions for the administration of Tribal areas. Which of the following States is not covered under this Schedule?

    1. Assam
    2. Manipur
    3. Meghalaya
    4. Tripura
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The Constitution of India refers tribal areas within the states of Assam, Meghalaya, tripura and Mizoram, as those areas specified in Parts I, II, IIA and III of the tables appended to paragraph 20 of the sixth schedule. 

SSC CGL GK Quiz

  • 3. Two pieces of conductor of same material and of equal length are connected in series with a cell. One of the two pieces has cross-sectional area double that of the other. Which one of the following statements is correct in this regard?

    1. The thicker one will allow stronger current to pass through it.
    2. The thinner one would allow stronger current to pass through it.
    3. Same amount of electric current would pass through both the pieces producing more heat in the thicker one.
    4. Same amount of electric current would pass through both the pieces producing more heat in the thinner one.
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Resistance of a conductor is inversely proportional to the area of its cross-section. Thus, the resistance of thicker will be less. Hence, stronger current will pass though it.

SSC CGL GK Quiz

  • 4. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement?

    1. Lord Mountbatten
    2. Lord Wavell
    3. Lord Lin Lithgow
    4. Lord Irwin
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The Quit India Movement was a civil disobedience movement launched in India in August 1942 in response to Mohandas gandhi's call for "Satyagraha(Independence)". Lord Lin Lithgow was the viceroy then.

SSC CGL GK Quiz

  • 5. Which one among the following metals is prominently used in mobile phone batteries?

    1. Copper
    2. Zinc
    3. Lithium
    4. Nickel
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: In mobile phone batteries, Lithium metal is prominently used.

SSC CGL GK Quiz

  • 6.Khilafat Movement in India was started to show solidarity with the Sultan of---

    1. Saudi Arabia
    2. Turkey
    3. Iran
    4. Iraq
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Khilafat Movement was launched by Gandhi and Ali brothers in 1919, when Turkey was defeated by allied powers and the post of Khalifa was abolished.

SSC CGL GK Quiz

  • 7. In India, 'Collegium System' was first introduced in relation to--

    1. Executive
    2. Legislature
    3. Judiciary
    4. Union-State Relations
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The 'Collegium System' is a new mechanism for the appointment of Supereme Court and High court judges in India. 'Collegium' consists of the Chief Justice of India and two senior most judges of Supreme Court. It is on the recommendation of collegium that the judges are appointed by the President. This system was introduced in India in 1993 following a Supreme Court Judgement.

SSC CGL GK Quiz

  • 8. Duma is the name of the Parliament of 

    1. Japan
    2. USA
    3. Russia
    4. New Zealand
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Duma is the name of the Parliament of Russia.

SSC CGL GK Quiz

  • 9. In Human Body, Which one of the following hormones regulates blood calcium and phosphate ?

    1. Glucagon
    2. Growth Hormone
    3. Parathyroid Hormone
    4. Thyroxine
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Parathyroid hormone (PTH), parathormone or parathyrin, is secreted by the chief cells of the parathyroid glands as a polypeptide containing 84 amino acids. It acts to increase the concentration of calcium (Ca2+) in the blood, whereas calcitonin (a hormone produced by the parafollicular cells (C cells) of the thyroid gland) acts to decrease calcium
    concentration

SSC CGL GK Quiz

  • 10. Complete Hydrolysis of Cellulose Gives

    1. D-fructose
    2. L-glucose
    3. D-glucose
    4. L-fructose
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Glucose (C6H12O6, also known as D-glucose, dextrose,or grape sugar) is a simple monosaccharide found in plants. It is one of the three dietary monosaccharides, along with fructose and galactose, that are absorbed directly into the bloodstream during digestion

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.