Tuesday, November 17, 2015

Mission SSC CGL 2016: English Quiz on Spotting Error with Explanation

We have already provided lots of Spotting Error Quizzes on this site. Today, we are providing another one for SSC CGL Exam. You can participate in Old Quizzes by clicking on below given links:

  1. Spotting Error Questions asked in SSC CGL Tier-2 2014 with Solution
  2. Spotting Error Questions asked in SSC CGL Tier-2 2013 with solution
  3. Spotting Error Quiz for SSC CGL Tier-2 2015 - Set 1
  4. Spotting Error Quiz with solution - Set 19
  5. Spotting Error Quiz with Solution - Set 20
  6. Spotting Error Quiz with Solution - Set 21
You Might Also Like::
Direction : In Questions no. 1 to 20, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error, If the sentence is free from error, choose D as you answer.

Spotting Error Quiz - English 

  • 1. There appears (A)/ to be very little (B)/ understanding among the two brothers (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :"Among" must be replaced by "between".

Spotting Error Quiz - English 

  • 2.She was (A)/ Angry on me because I (B)/ had not invited her to the party (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:"angry" is always followed by "with" when a person comes in place of object. 

Spotting Error Quiz - English 

  • 3.He got a prestigious job though (A)/ he was not worthy (B)/ for it (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:"worthy" is followed by "of" and not "for"

Spotting Error Quiz - English 

  • 4.A soldier is (A)/ taught never to (B)/ fight cowardly (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:"In a cowardly manner" is the correct form. "Cowardly" is an adjective. "Fight" is a verb and needs an adverb to qualify it.

Spotting Error Quiz - English  

  • 5.She did her job (A)/ as better as she (B)/ could do (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Ans-B('As........as' , will take the positive degree of adjective/ adverb in between them. 'As well as' is the correct form here.)

Spotting Error Quiz - English 

  • 6.You should have (A)/ sufficiently collateral (B)/ to pay back the loan (C) / No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:'Collateral' is a noun and hence will be qualified by an adjective "sufficient". "Sufficiently" is an adverb.

Spotting Error Quiz - English 

  • 7. The teacher will return (A)/ the homework after (B)/ she had corrected the error. (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:Change "had corrected" into "has corrected". If two action take place one after the other in future and if the second action depends on the first action, the first action is in simple present tense and the second action is in simple future tense and if the completion of action is shown, Present Perfect Tense is used.

Spotting Error Quiz - English  

  • 8.I thought (A)/ about a plan (B)/ last night (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Change "about" into "of". "Think" is followed by fixed preposition "Of".

Spotting Error Quiz - English 

  • 9. You need to display (A)/ some important papers (B)/ with your income tax returns (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Change "display" into "furnish" which is an appropriate word in relation to the given context.

Spotting Error Quiz - English 

  • 10.Indian peoples are (A)/ not very particular about cleanliness (B)/ of most indian towns (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:Change "Peoples" into "people". "People" means "a large number of persons" and "peoples" means "people of different races" and here we are talking about Indians that is only one race.

Spotting Error Quiz - English  

  • 11. I have seen (A)/ the same beggar with another child (B)/ yesterday (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :Change "have seen" into "saw". "Yesterday" denotes the "past time". so the sentence must be in "simple past tense".

Spotting Error Quiz - English  

  • 12. Chennai is (A)/ bigger than (B)/ most Indian towns (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :Change "most Indian towns" into "any other Indian town". If one is compared with "all the others " of the same variety, "any other" is used to exclude the former.

Spotting Error Quiz - English 

  • 13. At best he is a (A)/ clever versifier; but a poet(B)/ he is certainly not (C)/ No error (D) 

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :Add "his" before "best".

Spotting Error Quiz - English  

  • 14. I met (A)/ a young intelligent (B)/ man last night (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Change "young intelligent" into "intelligent young". If adjective of opinion, size, age etc come together in a sentence thy should be used in following order.
    Opinion followed by Age
    'An intelligent, young man'

Spotting Error Quiz - English  

  • 15. A little (A)/ Old red car (B)/ passed me speedily(C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Change "Old" into "Older".

Spotting Error Quiz - English 

  • 16. I was out of the town (A)/ for ten days (B)/ and it rained every day (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note :No Error

Spotting Error Quiz - English  

  • 17.A few (A)/ friends he has (B)/ are all very poor (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :Change "a few" into "the few". The few means "not many but all that are available".

Spotting Error Quiz - English 

  • 18. Kindness with which (A)/ he treated me (B)/ I can't forget (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :Add "The" before "kindness". Here, "Kindness" is the specific noun with which he treated me. So, "kindness" must be preceded by "the".

Spotting Error Quiz - English 

  • 19. Either Virat Kohli (A)/ or Pujara is (B)/ second Rahul Dravid (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :Add "The" before "second". Article "The" comes with ordinal numbers.

Spotting Error Quiz - English  

  • 20.He stopped (A)/ to take a breadth (B)/ while running (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :Add "he was" before "running".
Here is the collection of All Parts of Important One-Word Substitution:
  1. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 1
  2. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 2
  3. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 3
  4. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 4
  5. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 5
  6. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 6
  7. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 7
  8. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 8
  9. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 9
  10. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 10
  11. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 11
  12. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 12
  13. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 13
  14. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 14
  15. English One Word Substitution for SSC CGL 2016- Part 15

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.