Wednesday, September 7, 2016

Spotting Error Quiz for SSC CGL Tier-2 with Explanation

This is the last week of SSC CGL Tier I Examination as 11th September will be the last day when SSC will conduct the Tier-1 Exam. This year the level of SSC CGL Tier-1 was a bit Easier as compared to previous year. If you have already appeared in Tier-1 Exam this year it can be assumed that you better know whether you are going to clear Tier-1 or not. Right?

If you are convinced that you will clear Tier-1, start preparing for Tier-2  immediately. Do not waste your time till Tier-1 result. Your competitors are not wasting it either !.

We have already provided lots of Spotting Error Quizzes on this site. Today, we are providing another one for SSC CGL Tier-2 Exam. You can participate in Old Quizzes by clicking on below given links:

  1. Spotting Error Questions asked in SSC CGL Tier-2 with Solution
  2. Spotting Error Questions asked in SSC CGL Tier-2 2013 with solution
  3. Spotting Error Quiz with solution - Set 19
  4. Spotting Error Quiz with Solution - Set 20
  5. Spotting Error Quiz with Solution - Set 21
Direction : In Questions no. 1 to 20, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error, If the sentence is free from error, choose D as you answer.

Spotting Error Quiz - English 

  • 1. The reason for my taking up this profession (A) / is that this vast country of our has not (B) / a sufficient number of qualified doctors (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Change "our" into "ours". "Ours" is the possessive pronoun of "our".

Spotting Error Quiz - English 

  • 2.Look at (A) / what I am doing (B) / and do like I do. (C)/ No error(D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:Change "like" into "as". When two action are compared with each other "as" is used.

Spotting Error Quiz - English 

  • 3.You should put your valuables in the bank (A) / while away from home (B)/ on holiday. (C) / No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:Add "you are " after "while". There is a need of subject here. So we add "you are".

Spotting Error Quiz - English 

  • 4.The sailor realized (A) / that they had much far to go (B)/ to reach their destination in time. (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:"Much far" will come after "to go"

Spotting Error Quiz - English  

  • 5.The music (A)/ has always had the power (B)/ to stir our emotions. (C)/ No error (D)

    1. 256 bits
    2. 128 bits
    3. 64 bits 
    4. None of these
    Answer And Explanation
    Ans-A( Remove "The" before music. Here we are not talking about any definite music.)

Spotting Error Quiz - English 

  • 6.Amritsar is further (A)/ from Delhi (B)/ than Ambala is. (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:Change "further" into "farther". Here, we are talking about the distance between the two places.

Spotting Error Quiz - English 

  • 7. The teacher will return (A)/ the homework after (B)/ she had corrected the error. (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:Change "had corrected" into "has corrected". If two action take place one after the other in future and if the second action depends on the first action, the first action is in simple present tense and the second action is in simple future tense and if the completion of action is shown, Present Perfect Tense is used.

Spotting Error Quiz - English  

  • 8.The aeroplane was (A)/ cut of from all (B)/ contact until its radio was repaired. (C) / No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Change "cut of" to "cut off".

Spotting Error Quiz - English 

  • 9. As a kind-hearted lady my grandma shows mercy (A)/ to everyone yet she suffers (B) / in an incurable disease. (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Change "in" into "from". "Suffer" is followed by a fix preposition "from".

Spotting Error Quiz - English 

Spotting Error Quiz - English  

  • 11. The student found it (A)/ difficult to cope up (B)/ with his syllabus at college. (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Change "cope up" to "cope". "Cope with" is the correct form, which means "to handle".

Spotting Error Quiz - English  

  • 12. The key of our success (A)/ is that we all (B)/ worked very hard (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :Change "of" into "to"."Key" is followed by a fixed preposition "to".

Spotting Error Quiz - English 

  • 13. At the hotel (A)/ we lived (B)/ in Room 101 (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Change "lived" into "stayed"."Lived" is used for long period of time and "stayed" is used for short period of time.

Spotting Error Quiz - English  

  • 14. I'm looking forward (A)/ to hear (B)/ from you (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Change "hear" into "hearing". The verb used after "look forward to" must be in V1+ing form.

Spotting Error Quiz - English  

  • 15. Her friend (A)/ and adviser Mr. Raman (B) have come today (C)/ No error(D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :Change "have" into "has". Here we are talking about a singular noun i.e Mr. Raman, who is a friend as well as adviser.So we use singular verb.

Spotting Error Quiz - English 

  • 16. Most banks do not mind (A)/ to lend money (B) / to young entrepreneurs. (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Change "to lend" into "lending". "Mind" is followed by a gerund.

Spotting Error Quiz - English  

  • 17.The students (A)/ will be tested (B) / in the two last chapters of the book (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :Change "two last" into "last two". "Ordinal adjective" comes before the "Cardinal adjective".

Spotting Error Quiz - English 

  • 18. I knew nothing of (A)/ your arrival as when you came I (B)/ was caught in short nap. (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :Add "a" before "short nap". In some phrases article "a" is used i.e "in a short nap".

Spotting Error Quiz - English 

  • 19. Unless she does not work (A)/ day and night with interest (B)/ her work will remain incomplete (C)/ No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :Remove "not". "Unless" is not followed by "not".

Spotting Error Quiz - English  

  • 20.The main examination (A)/ begins from (B)/ Monday next. (C) / No error (D)

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :change from into "on". Days take "on" before them

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.