Tuesday, September 22, 2015

GK Quiz for SSC CHSL, FCI & other SSC Exams with Explanation

SSC CHSL & FCI GK Quiz

  • 1. The most popular festival in Tamil Nadu is:

    1. Gudipadwa
    2. Onam
    3. Bihu
    4. Pongal
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Pongal is the most popular festival of Tamil Nadu. The list of some most popular festivals of Tamil Nadu are : Pongal, Jallikattu, Chithirai and Adipperukku.

SSC CHSL & FCI GK Quiz

  • 2. Excess amount of absorbed water by plants is liberated out by:

    1. Evaporation
    2. Osmosis
    3. Diffusion
    4. Transpiration 
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Water vapour transpires constantly through pores (stomata) in the surface of plant's leaves.

SSC CHSL & FCI GK Quiz

  • 3. Gurushikhar is a/ the :

    1. Shipping Yard of Andhra Pradesh
    2. Great guru of sikhs
    3. famous hunting spot of Himalayas
    4. highest peak of the Aravallis
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Gurushikhar is a peak at an altitude of 5,676 feet ( 1722 metres) in Rajasthan.

SSC CHSL & FCI GK Quiz

  • 4.Who among the following was the last delhi Sultan?

    1. Sikandar Lodi
    2. Daulat Khan Lodi
    3. Bahadur Shah Jafar
    4. Ibrahim Lodi
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Ibrahim Lodi was the last Delhi Sultanat ruler. Babur defeated Ibrahim Lodi (1517 - 1526) in the first Battle of Panipat and established the rule of Mughals.

SSC CHSL & FCI GK Quiz

  • 5. Who founded the Republican party of India?

    1. Namboo Dripad
    2. Mulji Vaishya
    3. Dr. B.R Ambedkar
    4. Sripad Dange
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The Republican Party of India was founded by Dr. B.R Ambedkar.

SSC CHSL & FCI GK Quiz

  • 6.Amount of water vapour (gaseous) in a given volume of air (cubic metre) is known as:

    1. Mixing Ratio
    2. Relative Humidity
    3. Absolute Humidity
    4. Specific Humidity
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The relative humidity of air at a given temperature is the ratio of mass of water vapour actually present in a certain volume of air to the mass of water vapour required to saturate the same volume of air at the same temperature, multiplied by 100. Absolute Humidity refers to the amount of water vapour present in unit volume of air, expressed in grams per cubic metre.

SSC CHSL & FCI GK Quiz

  • 7. The word Biosphere refers to:

    1. Zone of soil, water and air around earth capable of supporting the flora and fauna.
    2. Part of earth surface which can support the flora.
    3. Parts of air around earth where life can exist.
    4. Zone of water on earth which can support life.
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Biosphere refers to that portion of the Earth which is occupied by the various forms of life, in addition to three main physical zones, the Lithosphere, the Hydrosphere and the Atmosphere.

SSC CHSL & FCI GK Quiz

  • 8. The two metal ions that cause hardness to water are:

    1. Calcium, Magnesium
    2. Sodium, Calcium
    3. Sodium, Potassium
    4. Sodium, Magnesium
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Calcium and magnesium ion cause hardness of water.

SSC CHSL & FCI GK Quiz

  • 9. Where did the so-called 'Black Hole Tragedy' take place?

    1. Dacca
    2. Monghyr
    3. Calcutta
    4. Murshidabad
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Fort William at Calcutta was besieged on June 15, 1756 by Nawab of Bengal Siraj-ud-daula and he captured it. English prisoners at Calcutta were lodged in a prison room of the fort. The room was very small and so only 23 out of 146 prisoners survived the next day.

SSC CHSL & FCI GK Quiz

  • 10. National Income is also called as:

    1. GNP at Factor Cost
    2. GNP at Market Price
    3. NNP at Factor Cost
    4. NNP at Market Price
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: National Income is the total value of all goods and services produced in the economy during a particular period of time.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.