Friday, September 18, 2015

G.K Quiz for SSC CHSL & FCI Exam with Complete Explanation

SSC CGL GK Quiz

  • 1. The penetrating power of Alpha, Beta and Gamma radiations, in decreasing order are

    1. Alpha, Beta, Gamma
    2. Gamma, Beta, Alpha
    3. Beta, Alpha, Gamma
    4. Gamma, Alpha, Beta
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Radioactivity is the process of spontaneous disintegration of the atomic nuclei with the emission of particles from within the nuclei of atoms. Among the radiations emitted by radioactive elements, the penetrating capability of Alpha rays is low, that of Beta rays is moderate, while Gamma rays are known for extremely high penetrating power.

SSC CGL GK Quiz

  • 2. Acceptable "Noise Pollution Level" in India range between:

    1. 16 - 35 dec
    2. 40 - 45 dec
    3. 70 -100 dec
    4. 10 - 15 dec 
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: According to the noise pollution rules, the permissible noise level during the day is 50db in silence zones, 55db in residential areas, 65db in commercial areas and 75 db in industrial areas. The night time permissible levels for silence zones, residential areas, commercial areas, and industrial areas are respectively 40 db, 45 db, 55 db, and 70 db.

SSC CGL GK Quiz

  • 3. Daltonism( Protanopia) is the form of colour blindness in which the patient cannot see

    1. Green Colour
    2. Red Colour
    3. Blue Colour
    4. All of the above
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: People with dichromatic colour vision have only two types of cones whih are able to perceive colour i.e they have a total absense of one colour. People surfing from protanopia are unable to perceive any red ever, those with deuteranopia are unable to ever perceive green and those with tritanopia re unable ever to perceive blue.

SSC CGL GK Quiz

  • 4.A hybrid computer is the one having the combined properties of 

    1. Super and Micro Computers
    2. Mini and Micro Computers
    3. Analog and Digital Computers
    4. Super and Mini Computers
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Hybrid computers are computers that exhibit features of analog computers and digital computers. The digital component normally serves as the controller and provides logical operations, while the analog component normally serves as a solver of differential equations.

SSC CGL GK Quiz

  • 5. Alcohol obtained in the saponification process is 

    1. Ethyl Alcohol
    2. Methyl Alcohol
    3. Wood Spirit
    4. Glycerol
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Saponification is a process that produces soap, usually from fats and lye. The Ester Saponification method employs an ester exchange reaction of oils, fats, and methyl alcohol by which methyl esters of the fatty acid are obtained. Special equipment is required to recover methyl alcohol.

SSC CGL GK Quiz

  • 6. Selling cost is an element of

    1. Monopolistic competition
    2. Perfect competition
    3. Pure competition
    4. Monopoly
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Selling Price is an artifact of "monopolistic competition". The firm under monopolistic competition should incur certain expenditure on promoting the sales. The amount spent by the firm on sales promotion is known as selling costs. Selling costs include not only the advertising costs but also other costs such as salaries of salesman, door to door canvassing etc.

SSC CGL GK Quiz

  • 7. The Pioneer of modern Hindi Literature is

    1. B.G Tilak
    2. Srinivas Das
    3. Bhartendu Harishchandra
    4. Munsi Premchand
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Modern Hindi Literature has been divided into four phases, comprising : the age of Bharatendu or the Renaissance(1868 - 1893), Dwivedi Yug (1893 - 1918), Chhayavada Yug(1918 - 1937) and the contemporary Period( 1937 onwards). Bharatendu Harishandra (1849- 1882) is considered as the Father of modern Hindi Literature for bringing in a completely contemporary outlook in Hindi Literature.

SSC CGL GK Quiz

  • 8. 52nd Constitutional Amendment Act of 1985 deals with

    1. Union Territories 
    2. Defection and Disqualification
    3. Extending Reservation
    4. Abolition of Privy Purses
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The 52nd constitutional Amendment of 1985 amended Article 101, 102, 190 and 191 and inserted Scheduled 10 to the Constitution of India. It dealt with Anti Defection Law and provided Disqualification of members from parliament and assembly in case of defection from one party to another.

SSC CGL GK Quiz

  • 9. Under which one of the following writs an official can be prevented from taking an action which he is officially not entitled?

    1. Mandamus
    2. Quo Warranto
    3. Certiorari
    4. Habeas Corpus
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Mandamus is a judicial remedy which is in the form of an order from a superior court to any government subordinate court, corporation or public authority to do or forbear from doing some specific act which that body is obliged under law to do or refrain from doing, as the case may be, and which is statutory duty. It cannot be issued to compel an authority to do something against statutory provision. It may be a command to do an administrative action or not to take a particular action.

SSC CGL GK Quiz

  • 10. Which Article of the Indian Constitution stipulates that Directive Principles of State Policy shall not be enforceable by any court?

    1. Article 31
    2. Article 38
    3. Article 37
    4. Article 39
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Article 37 of the Constitution declares that the Directive Principles of State Policy shall not be enforceable by any court, but the principles therein laid down are nevertheless fundamental in the governance of the country and it shall be the duty of the state to apply these principles in making laws.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.