Monday, September 7, 2015

FCI Assistant Grade III East Zone GS Question asked on 6th September 2015

FCI Assistant Grade III GS Question Paper East Zone | East Zone FCI Assistant Grade III GS Questions| FCI Quiz with Explanation.

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 1. Find the Incorrect Statement

    1. House of Federation is the new name of senate( upper house of parliament) of Pakistan
    2. Justice S.K Sinha is the first Hindu chief Justice of Bangladesh
    3. Man Booker International Prize 2015 winner is a Hungarian Novelist.
    4. Chabahar Port deal was recently singed between India and China
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note :It was signed between India & Iran.

FCI Previous Year GS Quiz 

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 3.Humayunama has been authored by:

    1. Firdausi
    2. Gulbadan Beghum
    3. Abul Fazal
    4. Kazi Nazrul Islam
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:Gulbadan Beghum

FCI Previous Year GS Quiz 

FCI Previous Year GS Quiz 

FCI Previous Year GS Quiz 

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 7. One star is going away from the Earth. Then the observer on the Earth will experience:

    1. Decrease in wave length
    2. Increase in wave length
    3. No change in wave length
    4. None of these
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:Increase in wave length (Dopler effect is the explanation)

FCI Previous Year GS Quiz  

  • 8.Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the 

    1. Ionoshpere
    2. Mesosphere
    3. Stratosphere
    4. Troposhere
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Stratosphere

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 9. AMRUT Mission of Government of India relates to:

    1. Transforming cities & towns into smart cities
    2. Health Sector
    3. Agriculture sector
    4. Food Processing Sector
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Transforming cities & towns into smart cities

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 10.Verification of a login name and password is known as 

    1. Configuration
    2. Accessibility
    3. Authentication
    4. Logging in
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:Authentication

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 11. GST bill introduced in Lok Sabha on December 19, 2014 is the constitutional amendment bill:

    1. One Hundred & Twenty first amendment bill, 2014
    2. One Hundred & Twenty second amendment bill, 2014
    3. One Hundred & Twenty fourth amendment to the constitution
    4. One Hundred & Nineteenth amendment bill, 2013
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :It was 122 amendment bil.

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 12. Array is the 

    1. Linear data structure
    2. Non linear data structure
    3. Complex data structure
    4. Simple data structure
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Non linear data structure

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 13. As per the World Happiness report 2015 published by SDSN, who has been named the happiest country of the world:

    1. Denmark
    2. Norway
    3. Switzerland
    4. Canada
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :Switzerland

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 14. Surya Kiran-VII is the joint military exercise of India with which neighboring South Asian country?

    1. Bhutan
    2. Bangladesh
    3. Sri Lanka
    4. Nepal
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note :Nepal

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 15. The vitamin that helps to prevent infections in human body?

    1. Vitamin A
    2. Vitamin B
    3. Vitamin C
    4. None of these
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :Vitamin A

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 16. Which of the following is the highest mountain peak in South India:

    1. Anai Mudi
    2. Doda Beta
    3. Mahendragiri
    4. Dhupgarh
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :Anai Mudi

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 17.Which of the following medium is used between CPU & RAM to speed up the processing power of CPU?

    1. Virtual Memory
    2. D RAM
    3. Flash Memory
    4. Cache Memory
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note :Cache Memory

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 18. Tagore was the first Asian to win Nobel Prize for literature. The second Asian to win Nobel prize literature belongs to which country?

    1. China
    2. Japan
    3. India
    4. Pakistan
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Japan

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 19. As per 3rd advance estimates of production of crops for 2014-15 by department of agriculture and co-operation in May, 2015. The production of which of the following crop is higher as compared to last year production.

    1. Rice
    2. Wheat
    3. Oil
    4. Sugarcane
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note :Sugarcane

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 20. New rate of service tax which is levied at the rate of 14% has taken effect from:

    1. 1st May 2015
    2. 1st April 2015
    3. 1st July 2015
    4. 1st June 2015
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note :1st June 2015

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 21. Which of the following is a common extension used in the file names for application programs?

    1. EXE
    2. DIR
    3. TXT
    4. DOC
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :EXE

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 22. David Cameron was back to power on 9th May, 2015 in recently held elections in UK. Which party swept Scotland in the election with majority of its MPs.

    1. The Liberal Democrats
    2. The Labour Party
    3. Scottish National Party
    4. The Conservative Party
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :Scottish National Party

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 23. Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of the constitution of India?

    1. It contains the scheme of the distribution of powers between the union and states.
    2. It allocates seats in the council of states
    3. It contains the languages listed in the constitution
    4. It contains the provisions regarding the administration of tribal areas
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :It contains the scheme of the distribution of powers between the union and states.

FCI Previous Year GS Quiz 

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 25. Which of the following was not written by Kalidas?

    1. Kumar Sambhavam
    2. Laghujatakam
    3. Meghdootam
    4. Raghuvansham
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Laghujatakam

FCI Previous Year GS Quiz 

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 27. Who among the British Generals defeated Peshwa Baji Rao II

    1. Outrum
    2. Malcom
    3. Elphinstone
    4. Kitchener
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Melcom

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 28. Which of the following may be used by the Reserve Bank of India as a tool to draining out excess money from the system:

    1. Increasing Cash Reserve Ratio
    2. Increasing Reverse Repo Rate
    3. Reduction in Repo Rate
    4. Both (1) & (2)
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :Increasing the Cash Reserve Ratio

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 29. The refractive indices of Kerosene, Turpentine and water are 1.44, 1.47, and 1.33 respectively. Light will have maximum speed in:

    1. Kerosene
    2. Turpentine
    3. Water
    4. Speed remains same for all
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :Water

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 30. Which state has the largest population of scheduled tribes:

    1. Kerala
    2. Maharashtra
    3. Bihar
    4. Madhya Pradesh
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note :Maharashtra

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 31. Numbers are stored and transmitted inside a computer in:

    1. Binary form
    2. ASCII Code form
    3. Decimal form
    4. Alphaneumeric form
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :Binary form

FCI Previous Year GS Quiz 

  • 32. What is used to convert the program written in assembly language into machine language

    1. Interpreter
    2. Compiler
    3. Assembler
    4. None of these
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note :Assembler

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.