If you haven't participated in our latest quizzes of Mission SSC CGL 2016 yet, it's time to check them. It will really help you.
Maths Quiz for SSC CGL 2016

1. A man's pension on retirement from service is equal to half the average salary during last 3 years of his service. His salary from 111983 is Rs 380 per month with increment of Rs 40 due on 11083, 11084 and 11085. If he retires on 1186. What pension does he draw?
 Rs 205
 Rs 215
 Rs 225
 Rs 230
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Note:Total Salary of 3 years
= Rs(380 x 9 + 420 x 12 + 460 x 12 + 500 x 3)
=Rs(3420 + 5040 + 5520 + 1500)
=Rs 15480
Average Monthly Salary = 15480/36 = Rs 430
Hence, Amount of Pension = 430/2 = Rs 215
Maths Quiz for SSC CGL 2016

2. A certain sum of money amounts to Rs 756 in 2 years and to Rs 873 in 3.5 years at a certain rate of simple interest. The rate of interest per annum is...
 10 %
 11 %
 12 %
 13 %
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
Note:S.I for (3.5  2 ) = 1.5 years
= Rs (873  756) = Rs 117
S.I for 2 years = Rs ( 117 x 2/3 x 2)= Rs 156
Hence, Principal = 756  156 = Rs 600
Now, P = 600 , T = 2
S.I = 156
Hence, Rate = (100 x S.I)/(P x T)
= (100 x 156)/(600 x 2)
= 13 %
Maths Quiz for SSC CGL 2016
Maths Quiz for SSC CGL 2016

4.A mixture contains 80% acid and rest water. Part of the mixture that should be removed and replaced by same amount of water to make the ratio of acid and water 4:3 is:
 1/3 rd
 3/7 th
 2/3 rd
 2/7th
Maths Quiz for SSC CGL 2016

5. A batsman, in his 12th innings, makes a score of 63 runs and thereby increases his average score by 2. The average of his score after 12th innings is:
 41
 42
 39
 35
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Note: Average of the batsman upto 11th innings = 63  12 x 2 =39
Hence, Required average = 39 + 2 = 41
Maths Quiz for SSC CGL 2016

6.What percentage of profit on cost price equals 30% of profit on selling price?
 100/3
 36
 180/7
 300/7
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
Note:If C.P = Rs 100 and Gain % = X
then S.P = Rs(100 + X)
Hence, X/(100+X) = 30/100
X= 300/7
Maths Quiz for SSC CGL 2016
Maths Quiz for SSC CGL 2016

8. A man rides at the rate of 300 Metres per minute and stops for 6 minutes to change horses at the end of every sixth Kilometre. Then to travel a distance of 84 km, the time taken by the man is
 3 hours 15 minutes
 6 hours 17 minutes
 5 hours 18 minutes
 2 hours 17 minutes
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
Note: Speed of horse rider = 350 metre/minute = 21 km/h
84/6 = 14 . It means, he will change the horse 13 times.
Time taken in changing the horses = 13 x 6 = 78 minutes
Time taken in covering 84 km = 4 hours
Total time = 4 hours + 78 minutes
= 5 hours 18 minutes
Maths Quiz for SSC CGL 2016

9. If 1 x 2 x 3 x............ x n is denoted by n!. Then (8!  7!  6!) is equal to
 6 x 8 x 6!
 7 x 8 x 6!
 6 x 7 x 8!
 7 x 8 x 7!
Maths Quiz for SSC CGL 2016

10. A vessel is filled with liquid 3 parts of which are water and 5 parts syrup. How many parts of mixture should be taken out and replaced by water so that container contains half milk and half water.
 1/3
 1/5
 2/5
 2/3
0 comments:
Post a Comment
Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.