Saturday, August 29, 2015

Geography Quiz for SSC CHSL & FCI Exam

We are already providing Quizzes daily to help you. In this post, we are providing you a Quiz on Geography which is an important subject, specially for upcoming SSC CHSL & FCI Exam.

Geography Quiz 

  • 1. Where is the Island of Man located?

    1. Between Northern Ireland and England
    2. Between France and England
    3. Between Malaysia and Indonesia
    4. Between Cuba and Jamaica
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: The Isle of Man, otherwise known simply as Mann, is a self-governing British Crown Dependency located in the Irish Sea between the islands of Great Britain and Ireland within the British Isle. The closest land is southern scotland. It is 52 kilometres wide. The United Kingdom is responsible for the island's defence and ultimately for good governance, and for representing the island in international forums, while representing the island in international forums, while the island's own parliament and government have competence over all domestic matters.

Geography Quiz 

  • 2. New Britain and New Ireland are parts of - 

    1. USA
    2. Canada
    3. Australia
    4. Papua New Guinea
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Papua New Guinea is in the South Pacific and lies directly north of Australia. To the north east of mainland Papua New Guinea lies the mysterious and beautiful New Ireland Province. New Ireland is the long narrow Island north of New Britain and the province also includes a number of islands off the north west end, the largest being New Hanover. To the East lie a further string of islands including Lihir, one of the world's largest gold mines.

Geography Quiz 

  • 3. Which country is the world's largest archipelago?

    1. Philippines
    2. Indonesia
    3. Sweden
    4. Greenland
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: An Archipelago, sometimes called an island group or island chain, is a chain or cluster of islands. Archipelagos may be found isolated in bodies of water or neighboring a large land mass.Indonesia is the world's largest Archipelago with over 13,000 islands & totals around 18,000 islands.

Geography Quiz 

  • 4. What is called as the "Roof of the World"?

    1. Indira Point
    2. Kanchenjungha
    3. Pamir Knot
    4. Indira Gol
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The Pamir mountains are a mountain range in Central Asia formed by the junction or knot of the Himalayas, Tian Shan, Karakoram, Kunlun and Hindu Kush ranges. They are among the world's highest mountains and since Victorian times they have been known as the "Roof of the World" a probable translation from the Persian.

Geography Quiz 

  • 5. Source of River Nile is

    1. Lake Nassir
    2. Lake Victoria
    3. Lake Chad
    4. Lake Tanganyika
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Two rivers leave Lake Victoria, the White Nile (known as the "Victoria Nile" as it leaves the lake), flows out at Jinja, Uganda on the lake's north shore, and the Katonga River flows out at Lukaya on the western shore connecting the lake to Lake George. Both are part of the upper Nile river system.

Geography Quiz 

  • 6. Which of the following rivers makes an estuary?

    1. Cauvery
    2. Krishna
    3. Narmada
    4. Ganga
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Most of the west flowing rivers of Indian Peninsula do not form delta. They form estuary. Narmada is one of them. It is so because rocky terrain of the Western Ghats does not allow the rivers to spread out much, and there is not sufficient plain stretch of land between the Arabian sea and Western Ghats for Narmada to slowdown and bifurcate into distributaries. Narmada forms an estuary of 21 km at the Gulf of Khambat. The river is presently partially navigable in the estuary reach around Bharuch but the river has never been a transport artery.

Geography Quiz 

  • 7. "Slash and Burn agriculture" is the name given to

    1. method of potato cultivation
    2. process of deforestation
    3. mixed farming
    4. shifting cultivation
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:Slash-and-burn is an agricultural technique which involves cutting and burning of forests or woodlands to create fields. It is subsistence agriculture that typically uses little technology or other tools. It is typically part of shifting cultivation agriculture and of transhumance livestock herding. In slash-and-burn agriculture, forest will typically be cut months before a dry season. The "Splash" is permitted to dry, and then burned in the following dry season. The resulting ash fertilizes the soil, and the burned field is then planted at the beginning of the next rainy season with crop such as upland rice, maize, cassava, or other staple crop. Most of this work is typically done by hand, using machetes, axes, hoes and other such basic tools.

Geography Quiz 

  • 8. The Andaman group and Nicobar group of islands are separated from each other by

    1. Ten Degree Channel
    2. Great Channel
    3. Bay of Bengal
    4. Andaman Sea
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: The Ten Degree Channel is a channel that separates the Andaman Islands from the Nicobar in the Bay of Bengal.

Geography Quiz 

  • 9.In Indian agriculture, the period from July to October November is called

    1. Rabi season
    2. Kharif Season
    3. Pre-Kharif Season
    4. Slack Season
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The Indian cropping season is classified into two main seasons- (i) Kharif and (ii) Rabi based on the monsoon. The kharif cropping season is from July- october during the south west monsoon and the Rabi cropping season is from October to March(winter).

Geography Quiz 

  • 10. Namdhapa National park is in 

    1. Mizoram
    2. Manipur
    3. Tripura
    4. Arunachal Pradesh
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:Namdhapa National Park is the largest protected area in the Eastern Himalaya biodiversity hotspot and is located in Arunachal Pradesh in North East India. It is also the largest national park in India in terms of area. 

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.