Saturday, August 29, 2015

Biology Quiz for SSC CHSL & FCI Exam

We are already providing Quizzes daily to help you. In this post, we are providing you a Quiz on Biology which is an important subject, specially for upcoming SSC CHSL & FCI Exam.

Biology Quiz 

  • 1. The endangered species are listed in what colour data book?

    1. Black
    2. Red
    3. Green
    4. Blue
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: A Red Data Book contains lists of species whose continued existence is threatened. Species are classified into different categories of perceived risk. Each Red Data Book usually deals with a specific group of animals or plants (e.g., reptiles, insects, mosses).

Biology Quiz 

  • 2. Self Pollination will lead to

    1. inbreeding
    2. rare breeding
    3. over breeding
    4. out breeding
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Self-Pollination can lead to inbreeding depression, or the reduced health of the species, due to the breeding of related specimens. This is why many flowers that could potentially self-pollinate have a built-in mechanism to avoid it.

Biology Quiz 

  • 3. Hydroponics is a method of culture of plants without using

    1. water
    2. light
    3. sand
    4. soil
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Hydroponics is a method of growing plants using mineral nutrient solutions, in water, without soil. Plants are grown with their roots in the mineral nutrient solution only or in an inert medium, such as perlite, gravel, mineral wool, expanded clay pebbles or coconut husk.

Biology Quiz 

  • 4. The largest White Blood Corpuscle is 

    1. Lymphocyte
    2. Monocyte
    3. Thrombocyte
    4. Erythrocyte
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Monocytes are the largest white blood cell. When they leave the blood they're called macrophages. Macrophages work with lymphocytes as antigen presenting cells.

Biology Quiz 

  • 5. Thiamidine dimer formation in DNA is caused by

    1. IR Rays
    2. X-Rays
    3. b and g-Rays
    4. UV Rays
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: When cells are exposed to sunlight, radiant energy can damage the DNA. For Example, ultraviolet irradiation causes covalent bond formation between adjacent thymines on the same strand of DNA. Ultraviolet light is absorbed by a double bond in thymine and cytosine bases in DNA. This added energy opens up the bond and allows it to react with a neighboring base.

Biology Quiz 

  • 6. The process through which excess of light energy is dissipated in photosynthesis is known as 

    1. Quenching
    2. Scavenging
    3. Photolysis
    4. Photophosphorylation
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Quenching is a process in which absorbed light energy is dissipated as heat and does not take part in photochemistry. The phenomenon involves quenching of chlorophyll a (Chla) fluorescene, which is induced under steady-state illumination.

Biology Quiz 

  • 7. The seat of intelligence is situated in the 

    1. Cerebrum
    2. Cerebellum
    3. Medulla Oblongata
    4. Thalamus
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Cerebrum is the seat of intelligence and provides us with the ability to read, write and speak; make calculations and compose music; remember the past and plan for the future; and create works.

Biology Quiz 

  • 8. Approximate life span of parrot is

    1. 20 years
    2. 40 years
    3. 10 years
    4. 140 years
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: The lifespan of a parrot depends on the species. Smaller types of parrots generally have a lifespan of 15 to 20 years, while some larger varieties can live as long as 80 years.

Biology Quiz 

  • 9. Filaria is transmitted by 

    1. Acedes mosquito
    2. Anopheles mosquito
    3. Culex mosquito
    4. Swamp mosquito
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Aedes mosquito causes dangue fever. Anopheles mosquito causes malaria. Culex mosquito causes filaria.

Biology Quiz 

  • 10. Who discovered that Malaria was caused by female Anopheles?

    1. Edward Jenner
    2. Louis Pasteur
    3. Robert Koch
    4. Ronald Ross
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Edward Jenner of Britain discovered vaccination in 1796. Louis Pasteur of France discovered Rabies vaccine in 1860. Robert Koch of Germany discovered Cholera, TB germs in 1877. Sir Ronald Ross was a British Physician and entomologist, noted for identifying the links between mosquito and malaria. He was born in India in 1857 at Almora.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.