Thursday, July 9, 2015

SSC CGL 2015: Quiz on Spotting Error in English

Quiz on Spotting Error in English

  • 1.Being a holiday (1) / we went out (2)/ for a picnic. (3)/ No error (4)

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Here, it is an error of missing subject. Hence, It being a holiday.....should be used.

Quiz on Spotting Error in English

  • 2. If we have no definite aim before us (1) / we would only wonder about in aimless pursuits (2)/ and achieve nothing (3)/ No error (4)

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Wonder about = to think about something and try to decide what is true, what will happen.

    Wander= (of minds or thoughts) to stop being directed on something.

Quiz on Spotting Error in English

  • 3. He is anxious not only (1) / to acquire knowledge (2)/ but also eager to display it (3) / No error (4)

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Each part of connective "not only......but also" agrees with same part of speech. Hence, He is not only anxious.....should be used.

Quiz on Spotting Error in English

Quiz on Spotting Error in English

  • 5. Having found a piece of cheese (1)/ two cats went to a dog (2)/ to divide it among them (3). / No error (4)

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: For two persons or things, between is used. Hence, to divide it between them/ themselves.....should be used.

Quiz on Spotting Error in English

  • 6. I whistled thrice (1)/ with full might and raise my arms (2)/ towards the sky. (3)/ No error (4)

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The sentence is in past simple. Hence, with full might and raised my arms.......should be used.

Quiz on Spotting Error in English

  • 7. Science and religion (1)/ are both necessary for man and for their (2)/ outer and inner self respectively. (3) / No error (4)

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Here, are both necessary for men and for their......should be used. Plural sense is evident.

Quiz on Spotting Error in English

  • 8. At certain seasons (1)/ , some areas on Mars (2)/ is subject to strong winds. (3)/ No error(4)

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Here, subject (some areas) is in plural number. Hence, plural verb i.e are subject to strong winds.....should be used.

Quiz on Spotting Error in English

  • 9. As an artist (1)/ Raju is as good (2)/ , if not better than, Ramesh (3)/ No error (4)

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Here, Raju is (so/very) good should be used. As is superfluous here.

Quiz on Spotting Error in English

  • 10. The scientists (1)/ could not hardly (2)/ complete all the experiments. (3)/ No error (4)

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Hardly means almost no; almost not. Hence, could hardly should be used. Hardly conveys negative sense.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.