Thursday, November 26, 2015

Mission SSC CGL 2016 : G.K Quiz along with Answers & Explanation

We have recently started Mission SSC CGL 2016 series. In this series, we post Quizzes on various subjects daily. Apart from that, we also post strategic posts and some concept based tricks. If you haven't participated in our old quizzes, you might want to have a look on them.

  1. Maths Quizzes - Set 1     Set 2       Set  3   Set 4
  2. English Quiz on Spotting Errors
  3. English Quiz on One-Word Substitution
  4. Quiz on Indian History 
  5. Quiz on General Science
  6. Reasoning Quiz -   Set 1      Set 2
>
You Might Also Like::

SSC CGL GK Quiz

  • 1. In dicots the pollen-grains possess:

    1. two germ pores
    2. three germ pores
    3. four germ pores
    4. one germ pores
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Pollen grains of monocots have one opening, while pollen grains of dicots have three openings. Polen grains can be monocolpate(having one germ pore called germinal furrow e.g., moncots), bicolpate.

SSC CGL GK Quiz

  • 2. Acceptable "Noise Pollution Level" in India range between:

    1. 16 - 35 dec
    2. 40 - 45 dec
    3. 70 -100 dec
    4. 10 - 15 dec 
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: According to the noise pollution rules, the permissible noise level during the day is 50db in silence zones, 55db in residential areas, 65db in commercial areas and 75 db in industrial areas. The night time permissible levels for silence zones, residential areas, commercial areas, and industrial areas are respectively 40 db, 45 db, 55 db, and 70 db.

SSC CGL GK Quiz

  • 3. Multi-purpose river valley projects are the "New Temples of modern India". The above statement is made by:

    1. Motilal Nehru
    2. Mahatma Gandhi
    3. Rajiv Gandhi
    4. Jawaharlal Nehru
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Multi-purpose river valley projects were hailed as "Temples of Modern India" by Jawaharlal Nehru. They were intended and designed for integrated development in the area concerned.

SSC CGL GK Quiz

  • 4. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement?

    1. Lord Mountbatten
    2. Lord Wavell
    3. Lord Lin Lithgow
    4. Lord Irwin
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The Quit India Movement was a civil disobedience movement launched in India in August 1942 in response to Mohandas gandhi's call for "Satyagraha(Independence)". Lord Lin Lithgow was the viceroy then.

SSC CGL GK Quiz

  • 5. Expand the term IPCC:

    1. International Panel of Climate Council
    2. Interim Panel of Climate Change
    3. Intergovernmental Panel on Climate Change
    4. International Pollution Control Council
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is a scientific intergovernmental body which was first established in 1988 by two United Nations organizations, the World Meteorological Organization (WMO) and the United Nations Environment Programme (UNEP). It is chaired by Rajendra K. Pachauri.

SSC CGL GK Quiz

  • 6. Which of the following is an impact printer?

    1. Ink-Jet Printer
    2. Bubble-Jet Printer
    3. Laser Printer
    4. Daisy Wheel Printer
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Impact Printer refer to a class of printers that work by banging a head or needle against an ink ribbon to make a mark on the paper. This includes dot-matrix printers, daisy-wheel printers and line printers. In contrast, laser and Ink-jet printers are non-impact printers.

SSC CGL GK Quiz

  • 7. Who was the other congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923?

    1. B.G Tilak
    2. Chittaranjan Das
    3. M.K Gandhi
    4. G.K Gokhale
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: In December 1922, Chittaranjan Das, Narsimha Chintaman Kelkar and Motilal Nehru formed the Congress Khilafat Swarajaya Party with Das as the president and Nehru as one of the secretaries. Other Prominent leaders incudes subhas chandra Bose, Vithalbhai pate and other congress leader who were becoming dissatisfied with the congress.

SSC CGL GK Quiz

  • 8. 52nd Constitutional Amendment Act of 1985 deals with

    1. Union Territories 
    2. Defection and Disqualification
    3. Extending Reservation
    4. Abolition of Privy Purses
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The 52nd constitutional Amendment of 1985 amended Article 101, 102, 190 and 191 and inserted Scheduled 10 to the Constitution of India. It dealt with Anti Defection Law and provided Disqualification of members from parliament and assembly in case of defection from one party to another.

SSC CGL GK Quiz

  • 9. Under which one of the following writs an official can be prevented from taking an action which he is officially not entitled?

    1. Mandamus
    2. Quo Warranto
    3. Certiorari
    4. Habeas Corpus
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Mandamus is a judicial remedy which is in the form of an order from a superior court to any government subordinate court, corporation or public authority to do or forbear from doing some specific act which that body is obliged under law to do or refrain from doing, as the case may be, and which is statutory duty. It cannot be issued to compel an authority to do something against statutory provision. It may be a command to do an administrative action or not to take a particular action.

SSC CGL GK Quiz

  • 10. When the posts of both the President and Vice President are vacant, who among the following officiates as President

    1. The chief Justice of Supreme Court
    2. The Lt. Governor of Delhi
    3. The Speaker of Lok Sabha
    4. The Prime Minister
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: The constitution of India provides that the Chief Justice of India shall act as the President of India in the event of the offices of both the president and the vice president being vacant. When the president Dr. Zakir Hussain, died in Office, the Vice President Mr. VV Giri acted as the President.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.