Thursday, November 26, 2015

General Awareness Quiz for SSC CGL & SSC CHSL

We have recently started Mission SSC CGL 2016 series. In this series, we post Quizzes on various subjects daily. Apart from that, we also post strategic posts and some concept based tricks. If you haven't participated in our old quizzes, you might want to have a look on them.

  1. Maths Quizzes - Set 1     Set 2       Set  3   Set 4
  2. English Quiz on Spotting Errors
  3. English Quiz on One-Word Substitution
  4. Quiz on Indian History 
  5. Quiz on General Science
  6. Reasoning Quiz -   Set 1      Set 2
>
You Might Also Like::

General Awareness Quiz

  • 1. The first postage stamp was issued in

    1. Varanasi
    2. Karachi
    3. Allahabad
    4. Mumbai
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The first postage stamp in India was released on July 1, 1852, by Sir Bartle Frere, the governer of Sind. These stamps are known as 'Scinde Dawks of 1/2 Anna Denomination'. These stamps were issued with the help of the Postmaster of Karachi and were used in the Province of the Sind and for the Bombay-Karachi route only.

General Awareness Quiz

  • 2. Which one of the following is both a local anaesthetic as well as a stimulant?

    1. Cocaine
    2. Alcohol
    3. Heroin
    4. Quinine
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Cocaine produces both psycho-stimulant and local anaesthetic activity and has limited clinical use as a local anaesthetic. The stimulant effects are caused by inhibition of the neuronal re-uptake of nor-epinephrine and dopamine. It is a re-uptake blocker in the same manner as an antidepressant. By this mechanism, cocaine increases the synaptic concentration of these neurotransmitters.

General Awareness Quiz

  • 3. The other name of Phloem is

    1. Wood
    2. Sclereid
    3. Fibre
    4. Bast
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Phloem, also called bast , is tissues in plants that conduct foods made in the leaves to all other parts of the plant. Phloem is composed of various specialized cells called sieve tubes, companion cells, phloem fibres, and phloem parenchyma cells. Phloem vessels are involved in translocation.

General Awareness Quiz

  • 4. According to Article 75(3) of the Constitution of India the council of Ministers are collectively responsible to the

    1. President
    2. Parliament
    3. Lok Sabha
    4. Rajya Sabha
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Article 75 states that the Council of Minsiters shall be collectively responsible to the House of People i.e People.

General Awareness Quiz

  • 5. Triticum aestivum,  the common bread wheat is

    1. Tetraploid
    2. Hexaploid
    3. Haploid
    4. Diploid
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Common Wheat, Triticum aestivum( also known as bread wheat), is an allohexaploid( an allopolyploid with six sets of chromosomes, two sets from each of three different species). It is one of the most important cereal crops for human nutrition.

General Awareness Quiz

  • 6. Angular Momentum is equal to

    1. moment of inertia x angular velocity
    2. mass x angular velocity
    3. linear velocity x angular velocity
    4. mass x linear velocity
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: The angular momentum of a rigid object is defined as the product of the moment of inertia and the angular velocity. It is analogous to linear momentum and is subject to the fundamental constraints of the conservation of angular momentum principle if there is no external torque on the object. Angular momentum is a vector quantity.

General Awareness Quiz

  • 7. Superconductivity means

    1. very feeble current
    2. very large current
    3. current without facing any resistance.
    4. current due to positive particles
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Superconductivity is a phenomenon of exactly zero electrical resistance and expulsion of magnetic of magnetic fields occurring in certain materials when cooled below a characteristic critical temperature. In a superconductor, the resistance drops abruptly to zero when the material is cooled below its critical temperature. An electric current flowing through a loop of superconducting wire can persist indefinitely with no power source.

General Awareness Quiz

  • 8. Which of the following communication modes support two-ways traffic but in only one direction at a time?

    1. Simplex
    2. Half-Duplex
    3. Full-Duplex
    4. Three-Quarter Duplex
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: A half-duplex (HDX) system provides communication in both directions, but only one direction at a time(not simultaneously). Typically, once a party begins receiving a signal, it must wait for the transmitter to stop transmitting, before replying (antennas are of trans-receiver type in these devices, so as to transmit and receive the signal as well). An example of a half-duplex system is a two-party system such as walkie talkie.

General Awareness Quiz

  • 9. Where do Sunrays leave India?

    1. Gujarat
    2. Pondicherry
    3. Arunachal Pradesh
    4. Goa
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Since the most eastern spot in India is Arunachal Pradesh, it is the first state to receive sun rays. Sun's rays leave India in Gujarat which is the westernmost state of the country.

General Awareness Quiz

  • 10. The face value of money is more than the intrinsic value for

    1. Bank Money
    2. Optional Money
    3. Token Money
    4. Subsidiary Money
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Face value is the value written on the coin(currency), and intrinsic value is one what is obtained when the same coin is melted or sold at some cost. Token money is money whose face value exceeds its cost of production, i.e the intrinsic value is lower than the extrinsic value. This means that the actual worth of a note or coin is much less than what we use it for.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.