Monday, June 29, 2015

Quantitative Aptitude: Time Saving Multiplication Methods

Time Management is the key and undoubtedly the most essential aspects of preparation of all sort of competitive exams. During Exam, every student feels that he/she know how to solve each and every question but the key is,  how to solve these question in 2 hours. In this post, we are providing you some Time Saving Multiplication tricks for making your calculation faster.

Multiplication by 5, 25 & 125
1. For multiplication by 5
As we know that 5=10/2. Multiply the given number by 10 and then divide it by 2.
For example: 3568 x 5 = 35680/2 = 17840.
The adoption of this method saves 5 seconds per question.  It means if you apply this method for solving all questions in your exam, you will easily save even 4 to 5 minutes that helps you attempt at least 5 more questions. This itself may make all the difference to your chances of selection.
2. For multiplication by 25
Similarly, We know 25=100/4. So multiply the figure given by 100 and divide it by 4.
For Example 3568 x 25 = 356800/4=89200.
3. For multiplication by 125
We know 125=1000/8. So multiply the figure given by 1000 and divide it by 8.
For Example 3568 x 125 = 3568000/8 = 446000. Alternatively, if we write 125 as 100 + 25, it is correct. So, multiplication by 125 can be treated as multiplication by 100 and add to this figure one- fourth of itself (because 25 is one-fourth of 100).
4. For multiplication by 11, 21, 31 etc
It can be treated as multiplication by 10+1, 20+1, 30+1, etc..
For Example 3568 × 11 3568 X (10+1) = 39248
5. Multiplication by 19, 29, 39 etc
It can be treated as multiplication by (20 - 1), (30-1), (40-1) etc...
For Example 3568 x 19 = 3568 x 20 – 3568 = 67792

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.