Sunday, November 22, 2015

Mission SSC CGL 2016: Quiz on Indian History with Explanation

History Quiz for SSC | History Quiz for SSC Exams| Quiz on Indian History for SSC Exams with Explanation.

We have already provided some great Quizzes on different subjects in our newly started Mission SSC CGL 2016 series. If you haven't participated in those quizzes, you can do so by clicking on below given links:

  1. Maths Quizzes -  Set 1 , Set 2 & Set 3 
  2. G.S Quiz
  3. One Word Substitution Quiz

You Might Also Like::



History Quiz 

  • 1. Gupta Dynasty was famous for

    1. art and architecture
    2. imperialism
    3. revenue and land reform
    4. None of these
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note :The peace and prosperity created under the leadership of the Guptas enabled the pursuit of scientific and artistic endeavors. This period is called the Golden Age of India and was marked by extensive inventions and discoveries in science, technology, engineering, art, dialectic, literature, logic, mathematics, astronomy, religion and philosophy that crystallized the elements of what is generally known as Hindu culture.

History Quiz 

  • 2.Who built Brihadeshwara Temple at Tanjore?

    1. Aditya Chola
    2. Raja Raja Chola
    3. Rajendra Chola
    4. Karikala Chola
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:The famous Chola temple built at Tanjavur(Tanjore) is known as the Brihadeshvara temple. It is also called the Rajarajeshwara temple after the name of king Rajaraja who built it in honour of Lord Shiva in about 1009 A.D. It is a tribute and a reflection of the power of its patron Raja Raja Chola I. It remains India's largest temple.

History Quiz 

  • 3.Who among the following foreigners was the first to visit India?

    1. Hiuen Tsang
    2. Magasthenese
    3. I-Tsing
    4. Fahien
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:Magasthenese was a Greek ethnographer and explorer in the Hellenistic period, author of the work Indica. He became an ambassador of Seleucus I of the Seleucid dynasty possibly to chandragupta maurya in Pataliputra. India, Scholars place it before 298 B.C, the date of Chandragupta's death. Hiuen Tsang came during the reign of Harshavardhana.

History Quiz 

  • 4.The Third Buddhist council was patronised by

    1. Kanishka
    2. Ashoka
    3. Mahakshyap Upali
    4. Sabakarni
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:The third buddhist council was convened in about 250 B.C. at Askokarama in Pataliputra, supposedly under the patronage of emperor Ashoka. It eas presided over by the Elder Moggaliputta Tissa and one thousand monks participated in the Council. The council is recognized and known to both Theravada and Mahayana schools, though its importance is central only to the Theravada school.

History Quiz 

History Quiz 

  • 6.Under the administration of Shivaji, "Peshwa" was referred to as

    1. Minister of Religious Affairs
    2. Minister of Defence
    3. Chief Minister
    4. Minister of Justice
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:A peshwa is the titular equivalent of a modern prime Minister . Emperor shivaji created the peshwa designation in order to more effectively delegate administration duties during the growth of Maratha Empire.

History Quiz 

  • 7. In which language were the Buddhist texts "Pitakas" composed?

    1. Sanskrit
    2. Ardhamagadhi
    3. Pali
    4. Prakrit
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:Tripitaka is the collection of the teachings of the Buddha over 45 years in the Pali language, and it consists of Sutta- conventional teaching. Vinaya- disciplinary code, and Abhidhamma-moral psychology. Tripitaka is the main categoreis of texts that make up the Buddhist canon.

History Quiz 

  • 8.The Sati system was abolished in 1829 A.D by

    1. Lord Curzon
    2. Lord Wellesley
    3. Lord Lytton
    4. Lord William Bentinck
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: It was on 4 December, 1829, when the practise was formally banned in all the lands under Bengal Presidency by Lord William Bentinck. By this regulation, the people who abetted sati were declared guilty of "culpable homicide".

History Quiz 

  • 9. Who was called India's Napoleon because of his victories

    1. Skandagupta
    2. Chandragupta
    3. Brahmagupta
    4. Samudragupta
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Samudragupta, ruler of the Gupta Empire, and successor to Chandragupta-I, is considered to be one of the greatest military geniuses in Indian history according to Historian V.A. Smith. He was called the Napoleon of India because he wanted to conquer more and more.

History Quiz 

  • 10.The sikh Guru who wrote "Zafar Namah" in persian was

    1. Guru Har Rai
    2. Guru Har Krishan
    3. Guru Govind Singh
    4. Guru Tegbahadur
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:Known as the Letter of Victory, Zafarnama was written in Persian by Guru Gobind Singh as a letter of defiance and delivered to the Mughal Emperor Aurangzeb in 1707. It was composed by Guru Gobind Singh had lost his four sons, while most of the sikhs had either been scattered or killed on the battlefield. The letter praises God and then outlines the bloody battle of Chamkaur and the treachery of Aurganzeb and the Mughals who broke their oath not to attack the Sikhs.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.