Sunday, March 15, 2015

Quiz on Indian Polity & Constitution for SSC Exams with Explanation

Indian Polity Quiz for SSC | Indian Constitution Quiz for SSC CGL Exam| Quiz on Indian Polity and Constitution for SSC

Indian Polity Quiz

  • 1.Who can impose reasonable restrictions over fundamental rights?

    1. Council of Ministers
    2. Parliament
    3. People
    4. Cabinet
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:The fundamental Rights are not absolute and are subject to reasonable restrictions as necessary for the protection of public interest. They can be enhanced, removed or otherwise altered through a constitutional amendment, passed by a two-thirds majority of each House of Parliament.

Indian Polity Quiz

  • 2.Provisions of citizenship in Indian constitution, became applicable in

    1. 1950
    2. 1949
    3. 1951
    4. 1952
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:At the commencement of the constitution of India, persons domiciled in the territory of India as on 26 November 1949 automatically became Indian citizens by virtue of operation of the relevant provisions of the Indian constitution coming into force. The majority of the constitutional provisions came into force on 26th january 1950.

Indian Polity Quiz

  • 3.The panchayati Raj system in India was introduced under the direction of which article of constitution?

    1. 32
    2. 40
    3. 45
    4. 51
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:Article 40 of the Indian Constitution deals with the organization of Panchayats. As per this article, the State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self government.

Indian Polity Quiz

  • 4.The National Emergency in India declared by the President of India due to the external aggression or armed revolt through

    1. Article 352
    2. Article 356
    3. Article 360
    4. Article 368
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:Under the article 352 of Constitution, the President can declare such an emergency(caused by war, external aggression or armed rebellion) only on the basis of written request by the Council of Ministers headed by the Prime Minister. Such a proclamation must be approved by the Parliament within one month.

Indian Polity Quiz

  • 5.In which part of the Indian constitution, the fundamental duties are enshrined?

    1. IV A
    2. IV B
    3. IV
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: The Fundamental Duties are a novel feature of the Indian Constitution in recent times. The Forty second constitution Amendment Act, 1976 incorporated ten Fundamental Duties in Article 51(A) in Part IV A of the constitution of India.

Indian Polity  Quiz

  • 6.According To Article 75(3) Of The Constitution Of India The Council Of Ministers Are Collectively Responsible To The

    1. President
    2. Parliament
    3. Lok Sabha
    4. Rajya Sabha
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:  Article 75 states that the Council of Minsiters shall be collectively responsible to the House of People i.e People.

Indian Polity Quiz

  • 7.Which has become a legal right under 44th Amendment?

    1. Right to Education
    2. Right to Property
    3. Right to Judicial Remedies
    4. Right to Work
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The 44th amendment of 1978 eliminated the right to acquire, hold and dispose of property as a fundamental right. The constitution originally provided for the right to property under article 19 and 31.

Indian Polity Quiz

  • 8.The Speaker Of The Lok Sabha Enjoys

    1. no right to vote in general circumstances
    2. the right to vote only in case of a tie
    3. the right to vote like other members of the house
    4. the right to vote only once during the term of the house
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Normally, the speaker doesn't take part in voting in the House. But in case of a tie, he exercises his right of casting vote. His casting vote would decide the issue. In such a case his vote would normally go in favour of the party to which he belongs. Further, when a resolution for the removal of the speaker is put to vote in the house, he has the right to cast his vote.

Indian Polity Quiz

  • 9.52nd Constitutional Amendment Act Of 1985 Deals With

    1. Union Territories
    2. Defection and Qualifications
    3. Extending Reservations
    4. Abolition of Privy Purses
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:The 52nd constitutional Amendment of 1985 amended Article 101, 102, 190 and 191 and inserted Scheduled 10 to the Constitution of India. It dealt with Anti Defection Law and provided Disqualification of members from parliament and assembly in case of defection from one party to another.

Indian Polity Quiz

  • 10. Under Which One Of The Following Writs An Official Can Be Prevented From Taking An Action Which He Is Officially Not Entitled?

    1. Mandamus
    2. Quo Warranto
    3. Certiorari
    4. Habeas Corpus
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:Mandamus is a judicial remedy which is in the form of an order from a superior court to any government subordinate court, corporation or public authority to do or forbear from doing some specific act which that body is obliged under law to do or refrain from doing, as the case may be, and which is statutory duty. It cannot be issued to compel an authority to do something against statutory provision. It may be a command to do an administrative action or not to take a particular action.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.