Thursday, March 5, 2015

Biology Quiz for SSC Exams with Explanation


Biology Quiz

  • 1.The release of which of the following into ponds and wells helps in controlling mosquitoes?

    1. Snail
    2. Crab
    3. Dogfish
    4. Gambusia fish
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: The Gambusia fish, also known as mosquito-fish, feeds on the larvae of mosquitoes. So it helps in controlling their population. Mosquito-fish were introduced directly into ecosystems in many parts f the world as a bio-control to lower mosquito populations which in turn negatively affected many other species each distinct bio region.

Biology Quiz

  • 2.The disease which has been eradicated from the world is:

    1. Leprosy
    2. Poliomyelitis
    3. Chicken Pox
    4. Small Pox
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:Eight attempts have been made to date to eradicate Infectious diseases. Two successful programs targeted smallpox and rinderpest. The last naturally occurring case of smallpox( Variola minor) was diagnosed on 26 October, 1927.

Biology Quiz

  • 3.Blood is a

    1. Connective Tissue
    2. Epithelial tissue
    3. Muscular tissue
    4. Reproductive Tissue
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:Blood is considered as a connective tissue for two basic reasons: (i) embryologically, it has the same origin(mesodermal) as do the other connective tissue types and (ii) blood connects the body systems together bringing the needed oxygen, nutrients,hormones and other signalling molecules, and removing the wastes.

Biology Quiz

  • 4.The natural disaster in which carbon di-oxide suddenly erupts from a deep lake water is known as___________

    1. Lacaustrine
    2. Fluvial
    3. Glacial
    4. Liminic
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:A liminic eruption, also referred to as a lake overturn, is a rare type of natural disaster in which dissolved carbon dioxide suddenly erupts from deep lake water, suffocating wildlife, livestock and humans. Such an eruption may also cause tsunamis in the lake as the rising carbon dioxide displaces water.

Biology Quiz

  • 5.The hormone used as an oral contraceptive is:

    1. Cortisone
    2. Progesterone
    3. Testosterone
    4. Aldesterone
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: It was discovered relatively long ago that injections of progesterone were effective as a contraceptive in preventing pregnancies. Progesterone is used as a contraceptive for creating a hostile environment for fertilization and not allowing sperm to enter the egg.

Biology Quiz

  • 6. Transboundary pollution or Acid rain is caused by:

    1. Carbon monoxide
    2. Carbon dioxide
    3. Hydrocarbon
    4. Nitrogen oxide and sulphur dioxide.
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Acid rain is a rain or any other form of precipitation that is unusually acidic, meaning that it possesses elevated levels of hydrogen ions(low ph). It is caused by emissions of sulphur dioxide and nitrogen oxide, which react with the water molecules in the atmosphere to produce acids.

Biology Quiz

  • 7.Which of the following is an endemic species?

    1. Horn bill
    2. Indian Rhino
    3. Pink head duck
    4. Nicobar Pigeon
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:The Malabar Grey Hornbill is a hornbill that is endemic to the Western Ghats and associated hills of southern India. They are found mainly in dense forest and around rubber, arecanut or coffee plantations.

Biology Quiz

  • 8.Which one of the following endocrine gland is situated in the neck?

    1. Pancreas
    2. Thyroid
    3. Pituitary
    4. Adrenals
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The thyroid gland is one of the largest endocrine glands in the human body which is found in the neck. It controls how quickly the body uses energy, makes proteins, and controls how sensitive the body is to other hormones.

Biology Quiz

  • 9.The seat of intelligence is situated in the 

    1. cerebrum
    2. cerebellum
    3. medulla
    4. thalamus
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:The cerebrum is the seat of intelligence and provides us with the ability to read, write and speak; make calculations and compose music; remember the past and plan for the future; and create works.

Biology Quiz

  • What is the Normal Blood Volume in human adult?

    1. One litre
    2. Three litres
    3. Five litres
    4. Seven litres
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:The average adult has a blood volume of roughly five litres, which is composed of plasma and several kinds of cells. By volume, the red blood cells constitute about 45% of whole blood, the plasma about 54.3% and white cells about 0.7%.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.