Monday, February 2, 2015

Indian Polity Quiz for SSC Exams with complete Explanation

Indian Polity Quiz for SSC | Indian Constitution Quiz for SSC CGL Exam| Quiz on Indian Polity and Constitution for SSC

Indian Polity Quiz

  • 1.What is the maximum age limit prescribed for the post of President of India?

    1. 58 years
    2. 60 years
    3. 62 years
    4. There is no maximum age limit
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:Article 58 of the constitution sets the principle qualifications one must meet to be eligible to the office of the President. A president must be: a citizen of india; of 35 years of age or above and qualified to become a member of the Lok Sabha.

Indian Polity Quiz

  • 2.What is the quorum required for convening the Lok Sabha?

    1. 1/6
    2. 1/8
    3. 1/10
    4. 1/5
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:In both houses, the requisite quorum is 10 percent of the membership. Even in case of joint sessions, the quorum shall be one-tenth of the total number of members of the Houses.

Indian Polity Quiz

  • 3.The panchayati Raj system in India was introduced under the direction of which article of constitution?

    1. 32
    2. 40
    3. 45
    4. 51
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:Article 40 of the Indian Constitution deals with the organization of Panchayats. As per this article, the State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self government.

Indian Polity Quiz

  • 4.When The Vice-President Officiates As President Of India, He Draws The Salary Of

    1. Chairman of Rajya Sabha
    2. President
    3. Member of Parliament
    4. (A) and (B)
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:When the Vice President discharges the functions of the President, he shall not perform the duties of the office of the chairman of Rajya Sabha and shall not be entitled to receive the salary of the Chairman. During this period, he is entitled for the salary and privileges of the President of India.

Indian Polity Quiz

  • 5.The Advocate-General In Each State Is

    1. Appointed by the Governor
    2. Appointed by the President
    3. Appointed by the Chief Justice of the High Court
    4. Appointed by the Chief Justice of the Supreme Court
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: In India, an Advocate General is a legal adviser to a state government. The Post is created by the Constitution of India  corresponds to that of Attorney General  of India at the federal or central or union government level. The Governor of each state appoints a person who is qualified to be appointed as a judge of a high court to be advocate General for the state.

Indian Polity  Quiz

  • 6.According To Article 75(3) Of The Constitution Of India The Council Of Ministers Are Collectively Responsible To The

    1. President
    2. Parliament
    3. Lok Sabha
    4. Rajya Sabha
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:  Article 75 states that the Council of Minsiters shall be collectively responsible to the House of People i.e People.

Indian Polity Quiz

  • 7.The Minimum Age For A Person To Seek Election To Lok Sabha Is

    1. 21 years
    2. 25 years
    3. 30 years
    4. 35 years
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The minimum age for a person to become a member of Rajya Sabha is 30 years. The minimum qualifying age for the membership of Lok Sabha is 25 years.

Indian Polity Quiz

  • 8.The Speaker Of The Lok Sabha Enjoys

    1. no right to vote in general circumstances
    2. the right to vote only in case of a tie
    3. the right to vote like other members of the house
    4. the right to vote only once during the term of the house
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Normally, the speaker doesn't take part in voting in the House. But in case of a tie, he exercises his right of casting vote. His casting vote would decide the issue. In such a case his vote would normally go in favour of the party to which he belongs. Further, when a resolution for the removal of the speaker is put to vote in the house, he has the right to cast his vote.

Indian Polity Quiz

  • 9.52nd Constitutional Amendment Act Of 1985 Deals With

    1. Union Territories
    2. Defection and Qualifications
    3. Extending Reservations
    4. Abolition of Privy Purses
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:The 52nd constitutional Amendment of 1985 amended Article 101, 102, 190 and 191 and inserted Scheduled 10 to the Constitution of India. It dealt with Anti Defection Law and provided Disqualification of members from parliament and assembly in case of defection from one party to another.

Indian Polity Quiz

  • 10. Under Which One Of The Following Writs An Official Can Be Prevented From Taking An Action Which He Is Officially Not Entitled?

    1. Mandamus
    2. Quo Warranto
    3. Certiorari
    4. Habeas Corpus
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:Mandamus is a judicial remedy which is in the form of an order from a superior court to any government subordinate court, corporation or public authority to do or forbear from doing some specific act which that body is obliged under law to do or refrain from doing, as the case may be, and which is statutory duty. It cannot be issued to compel an authority to do something against statutory provision. It may be a command to do an administrative action or not to take a particular action.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.