Friday, January 23, 2015

One Word Substitution Test for SSC CGL Tier-2 Exam

One Word Substitution Test for SSC CGL Tier-2 Exam

1.A school boy who cuts classes frequently is a

(a)   Defeatist (b)   Sycophant

(c)   Truant (d)   Martinet

2.Medical study of skin and its diseases

(a)   Dermatology (b)   Endocrinology

(c)   Gynecology (d)   Orthopaedics

3.One who believes that all things and events in life are predetermined is a
(a)   Fatalist (b)   Puritan

(c)   Egoist (d)   Tyrant

4.Having superior or intellectual interests and tastes

(a)   Elite (b)   Highbrow

(c)   Sophisticated (d)   Fastidious

5.A government by the nobles

(a)   Aristocracy (b)   Democracy

(c)   Autocracy (d)   Bureaucracy

6.One who is honourably discharged from service

(a)   Retired (b)   Emeritus

(c)   Relieved (d)   Emancipated

7.The policy of extending a country's empire and influence

(a)   Communism (b)   Internationalism

(c)   Capitalism (d)   Imperialism

8.A fixed orbit in space in relation to earth

(a)   Geological (b)   Geo-synchronous

(c)   Geo-centric (d)   Geo-stationary

9.A general pardon granted by the government to political offenders.
(a)   Amnesty (b)   Alimony (c)   Diplomacy
(d)   Armistice

10.One who is well-versed in any subject a critical judge of any art, particularly fine arts?
(a)   Veteran (b)   Philistine (c)   Dilettante
(d)   Connoisseur

11.A person who has great devotion for religious rites. (a)   Fanatic
(b)   Bigot

(c)   Zealous

(d)   Devoice

12.The principle of living and acting for welfare of others. (a)   Altrusim
(b)   Asceticism

(c)   Egoism

(d)   Misogynism

13.Medicine to counteract the effect of poison

(a)   Emetic

(b)   Antidote

(c)   Anti-venom

(d)   Antiseptic

14.A political leader appealing to popular desires and prejudices

(a)   Dictator

(b)   Tyrant

(c)   Popularist

(d)   Demagogue

15.An apartment building in which each apartment is owned separately by the people living in it, but also containing shared areas.
(a)   Condominium

(b)   Multiplex

(c)   Duplex

(d)   Caravan

1.(c)     2.(a) 3.(a)     4.(b)
5.(a)     6.(b) 7.(d)    8.(d)
9.(a)    10.(d)   11.(d)  12.(a)
13.(b)  14.(d) 15.(a)

Get Study Materials in Your E-Mail


Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.