Tuesday, June 23, 2015

SSC CGL English : Quiz on Sentence Rearrangement or Para jumbled Sentences

Direction:: In below given questions, the 1st and the last sentences of the passage are numbered 1 and 6. The rest of the passage is split into four parts and named P,Q,R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct.

Sentence Rearrangement Quiz

  • 1.Even the smallest insect of the living world is made up of a large number of cells.

    (P)Furthermore, the cells in these small creatures widely differ in their structure and function.

    (Q)An ant, or a gnat, for example is composed of hundreds of thousands of cells.

    (R)Even a mite has cells making up its skeletal structure.

    (S)It also has cells dedicated to digestive and reproductive functions.

    (6)The cell system of small organisms is microscopic but marvellous. isn't it?

    1. SRQP
    2. QRSP
    3. SQPR
    4. QPRS
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:QPRS

Sentence Rearrangement Quiz

  • 2.Advocates of space programme argue for spending huge amounts of money on exploring Mars.

    (P)But there is no firm evidence of any valuable mineral that can be extracted from Mars and transported to Earth.

    (Q)Worst, nobody has any idea what undesirable microbes or poisonous materials we will be importing from Mars.

    (R)They are also unrealistic about the cost of tranportation that will be involved in interplanetary movement of men and materials.

    (S)These enthusiasts argue that Mars could be a perennial source of materials for us earthings.

    (6)Our race to Mars is likely to be a wild goose chase.

    1. SPRQ
    2. QPRS
    3. PRSQ
    4. SRQP
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: SPRQ

Sentence Rearrangement Quiz

  • 3.When a light passenger plane flew off course some time ago, it crashed in the mountains and its pilot was killed.

    (P)Snow lay thick on the ground.

    (Q)It was the middle of winter.

    (R)The woman knew that nearest village was miles away

    (S)The only passengers, a young woman and her two baby daughters, were unhurt.

    (6)When it grew dark, she turned a suitcase into a bed and put the children inside it, covering them with all the clothes she could find.

    1. PQRS
    2. QPRS
    3. SQPR
    4. RSPQ
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:SQPR

Sentence Rearrangement Quiz

  • 4.Once upon a time an ant lived on the bank of a river.

    (P)The dove saw the ant struggling in water in a helpless condition.

    (Q)All its efforts to come up failed.

    (R)One day it suddenly slipped into the water.

    (S)A dove lived in a tree on the bank not far from the pot.

    (6)She was touched

    1. PQRS
    2. QRPS
    3. RQSP
    4. SRPQ
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:RQSP

Sentence Rearrangement Quiz

  • 5.The time has come for us to consider seriously the question of a Bharat brand of English.

    (P)I am not suggesting here a mineralisation of the language.

    (Q)English must adopt the complexion of our life and assimilate its Idiom.

    (R)Now the time is right for it to come to dusty street, market place and under the banyan tree.

    (S)So far English has had a comparatively confined existence in our country, chiefly in the halls of learning, justice or administration.

    (6)Bharat English will respect the rule of law and maintain the dignity of grammer, but still have a swadeshi stamp about it.

    1. QPSR
    2. RQSP
    3. SRPQ
    4. SRQP
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: SRPQ

Sentence Rearrangement Quiz

  • 6.Some old people are oppressed by the fear of death.

    (P) An Individual human existence should be like a river-small at first, narrowly contained within its banks, and rushing passionately past boulders and over waterfalls.

    (Q) In the young there is a justification for this feeling.

    (R)Young men who have reason to fear that they will be killed in battle may justifiably feel bitter in the thought that they have been cheated of the best thing that life has to offer.

    (S) But in the old man who has known human joys and sorrows, the fear of death is somewhat object and ignoble, and the best way to overcome it is to make your interests gradually wider an more impersonal.

    (6)Gradually the river grows wider, the bank recede, the water flow more quietly , and in the end, without any visible break, they become merged in the sea and painlessly lose their individual being.

    1. PQSR
    2. QPSR
    3. QRSP
    4. RSQP
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:QRSP

Sentence Rearrangement Quiz

  • 7.It was early 1943 and the war in the East was going disastrously.

    (P)How this unlikely bunch of middle aged civilians accomplished their missions makes fascinating reading.

    (Q)To stop the sinking a spy ring had to be broken, a German ship assaulted, and a secret radio transmitter silenced.

    (R)U-boats were torepedoing Allied ships in the Indian Ocean faster than they could be replaced.

    (S)And the only people who could do the job were a handful of British businessmen in Calcutta all men not called out for active service.

    (6)Boarding Party, James Leasor's latest best-seller is a record of this tale of heroics tinged with irony and humour.

    1. PQRS
    2. PRQS
    3. RQSP
    4. SQRP
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:RQSP

Sentence Rearrangement Quiz

  • 8.The distinction between state or sovereign and government is developed by Rousseau with utmost exactness and accuracy.

    (P)While 'state' denotes the community as a whole, created by social pact and manifesting itself in supreme general will, 'government' denotes merely the individual or group of individuals that is designated by the community to carry into effect the sovereign will.

    (Q)Government, to Rousseau, means executive power.

    (R) The individuals, to whom this power is assigned are the officers or the agents of the sovereign.

    (S) The government is created not by any contract but by a decree of the sovereign and its function is in no sense to make but only to administer law.

    (6)Collectively, they may be called "prince" or "magistracy".

    1. PSQR
    2. QSPR
    3. RPSQ
    4. SQRP
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: QSPR

Sentence Rearrangement Quiz

  • 9.Primitive man was helpless and weak

    (P)He conceived of some divinity behind this.

    (Q)As ages passed, he began to think and to investigate nature's mysteries.

    (R) He bowed down before natural phenomenon.

    (S) The flash of lightning, the clap of thunder struck him with awe.

    (6)Today the knowledge gained from science has armed him with superhuman strength.

    1. PSQR
    2. RPSQ
    3. RSPQ
    4. RSQP
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:RSPQ

Sentence Rearrangement Quiz

  • 1. We and all other animals breathe in and breathe out air all the time.

    (P)If we stop breathing, we die.

    (Q) It is because of this fact that we are able to live.

    (R) It is called the atmosphere.

    (S)All parts of the earth are surrounded by Air.

    (6)It is a part of the earth.

    1. PQRS
    2. PRQS
    3. QPSR
    4. SRQP
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:QPSR

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.