Saturday, October 1, 2016

Quiz on Narration(Direct/ Indirect Speech) for SSC CGL Tier-2 Exam

This Quiz on Direct-Indirect Speech or Narration for SSC CGL Tier-2 is very important because not less than 20 questions are asked from this topic alone. Last year, 27 questions were asked from this topic alone which itself explains the importance of this topic.

In this blog post, we are providing you a quiz on Narration or Direct-Indirect Speech. This quiz contains 10 questions. These questions have been collected from previous year papers of SSC CGL. So, attempting this quiz will definitely benefit you.

You can also participate in Old Quizzes on Spotting Errors by clicking on below given links:

  1. Spotting Error Questions asked in SSC CGL Tier-2 with Solution
  2. Spotting Error Questions asked in SSC CGL Tier-2 2013 with solution
  3. Spotting Error Quiz with solution - Set 19
  4. Spotting Error Quiz with Solution - Set 20
  5. Spotting Error Quiz with Solution - Set 21

Direct/ Indirect Speech Quiz

  • 1. Socrates said, "Virtue is its own reward"

    1. Socrates said that virtue had its own rewards
    2. Socrates says that virtue is its own reward
    3. Socrates said that virtue is its own reward
    4. Socrates said that virtue was its own reward
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note : Socrates said that virtue is its own reward

Direct/ Indirect Speech Quiz

  • 2.He said to the Interviewer," Could you please repeat the question?".

    1. He requested the interviewer if he could please repeat the question
    2. He requested the interviewer to please repeat the question
    3. He requested the interviewer to repeat the question
    4. He requested the interviewer if he could repeat the question
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:He requested the interviewer if he could repeat the question.

Direct/ Indirect Speech Quiz

  • 3.He said, " it used to be a lovely, quiet street."

    1. He said that it used to be a lovely, quiet street
    2. He pointed out that it had used to be a lovely, quiet street
    3. He said that there used to be a lovely, quite street
    4. He inquired whether there was a lovely, quiet street
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: He pointed out that it had used to be a lovely quiet street

Direct/ Indirect Speech Quiz

  • 4. The prime Minister said that no one would be allowed to disturb the peace.

    1. The Prime Minister said, "We shall not allow any one to disturb the peace".
    2. The Prime Minister said, " We would not allow no one to disturb the peace"
    3. The Prime Minister said, " No one will disturb the peace".
    4. The Prime Minister said, "No one can disturb the peace."
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:The Prime Minister said, " We shall not allow any one to disturb the peace"

Direct/ Indirect Speech Quiz

  • 5.The spectators said, "Bravo! well done, players."

    1. The spectators shouted that the players were doing very well
    2. The spectators exclaimed with joy that the players were doing very well
    3. The spectators applauded the players saying that they had done well
    4. The spectator applauded the players joyfully to do well.
    Answer And Explanation
    Ans- C (The spectators applauded the players saying that they had done well)

Direct/ Indirect Speech Quiz

  • 6.I said to my friend, "Good Morning. Let us go for a picnic today."

    1. I told good morning to my friend and asked to go for a picnic that day
    2. I wished my friend good morning and proposed that we should go for a picnic that day.
    3. I wished my friend good morning and proposed that they should go for a picnic that day
    4. I told good morning to my friend and suggested to go for a picnic today.
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:I wished my friend good morning and proposed that we should go for a picnic that day

Direct/ Indirect Speech Quiz

  • 7. The new student asked the old one, "do you know my name?"

    1. The new student asked the old one if he knew his name
    2. The new student asked the old one that whether he knew his name
    3. The new student asked the old one did he know his name
    4. The new student asked the old one if he knows his name
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:The new student asked the old one if he knew his name

Direct/ Indirect Speech Quiz

  • 8.I warned her that I could no longer tolerate her coming late.

    1. I said to her, " You can no longer tolerate my coming late."
    2. I said to her, " I can no longer tolerate your coming late."
    3. I said to her," He can no longer tolerate her late."
    4. I said to her, " I can no longer tolerate she coming late"
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: I said to her," I can no longer tolerate your coming late"

Direct/ Indirect Speech Quiz

  • 9. I said to my mother, " I will certainly take you to Bangalore this week."

    1. I told my mother he would certainly take her to Bangalore that week
    2. I told my mother that I would certainly take her to Bangalore that week.
    3. I told my mother that she would certainly take her to Bangalore that week
    4. I told my mother that I would take you to Bangalore that week.
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:I told my mother that I would certainly take her to Bangalore that week.

Direct/ Indirect Speech Quiz

  • 10."How long does the journey take " my co-passenger asked me.

    1. My co-passenger asked me how long does the journey take?
    2. I asked my co-passenger how long the journey would take?
    3. My co-passenger wanted to know how long the journey would take?
    4. My co-passenger asked me how long the journey did take.
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:My co-passenger asked me how long the journey did take.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.