Sunday, March 15, 2015

Most Important Questions on Profit and Loss for SSC CGL Tier-1 and Tier-2 Exam

(1) A merchant buys an article for Rs 27 and sells it at a profit of 10% of the Selling Price. The selling price of the article is:

  • Rs 29.70
  • Rs 30
  • Rs 37
  • Rs 32
Ans - Rs 30

(2) A man purchases two fans for Rs 2,160. By selling one fan at a profit of 15% and the other at a loss of 9%, he neither gains nor loses in the whole transaction. Find the cost price of each fan in Rs.
  • 710, 1450
  • 1530, 630
  • 810, 1350
  • 1340, 820
Ans - 810 , 1350

(3) The cost price of 15 articles is same as the selling price of 10 articles. The profit percent is:
  • 30%
  • 40%
  • 50%
  • 45%
Ans - 50%

(4) The selling price of 5 articles is same as the cost price of 3 articles. The gain or loss is:
  • 20% gain
  • 25% gain
  • 33.33% loss
  • 40% loss
Ans - 40% Loss

(6) An article was sold at a profit of 12%. If the cost price would be 10% less and selling price would be Rs 5.75 more, there would be profit of 30%. Then at what price it should be sold to make a profit of 20%.
  • Rs 115
  • Rs 120
  • Rs 138
  • Rs 215
Ans - Rs 138

(7)If i would have purchased 11 articles for Rs 10 and sold all the articles at the rate of 10 for Rs 11, the profit percent would have been:
  • 10%
  • 11%
  • 21%
  • 100%
Ans- 21%

(8)A person bought 50 pens for Rs 50 each. He sold 40 of them at a loss of 5%. He wants to gain 10% on the whole. Then his gain percent on the remaining pens should be:
  • 15
  • 40
  • 50
  • 70
Ans - 70

(9)The cash difference between selling prices of an article at a profit of 4% and 6% is Rs 3. The ratio of the two selling prices is:
  • 51:52
  • 52:53
  • 51:53
  • 52:55
Ans - 52:53

(10)A person sells two machines at Rs 396 each. On one he gains 10% and on the other he loses 10%. His profit or loss in the whole transaction is:
  • no gain no loss
  • 1% loss
  • 1% Profit
  • 8% Profit
Ans - 1% loss

(11)By selling an article for Rs 480, a person lost 20%. For what should he sell it to make a profit of 20%:
  • Rs 800
  • Rs 760
  • Rs 720
  • Rs 680
Ans - Rs 720

(12)A reduction of 20% in the price of sugar enables me to purchase 5 kg more for Rs 600. Find the price of sugar per kg before reduction of price:
  • Rs 24
  • Rs 30
  • Rs 32
  • Rs 36
Ans - Rs 30

(13)A person sells 320 mangoes at the cost price of 400 mangoes. His gain per cent is:
  • 10%
  • 15%
  • 20%
  • 25%
Ans - 25%

(14)The marked price of an article is 50% above cost price. When marked price is increased by 20% and selling price is increased by 20%, the profit doubles. If original marked price is Rs 300. Then original selling price is:
  • Rs 200
  • Rs 250
  • Rs 240
  • Rs 275
Ans - Rs 250

(15) Profit after selling a commodity for Rs 524 is the same as loss after selling it for Rs 452. The cost price of the commodity is:
  • Rs 480
  • Rs 500
  • Rs 488
  • Rs 485
Ans - Rs 488

(16)Two - third of a consignment was sold at a profit of 5% and the remainder at a loss of 2%. If the total profit was Rs 400, then the value of the consignment was:
  • Rs 15,000
  • Rs 15,500
  • Rs 16,000
  • Rs 16,500
Ans - Rs 15,000

(17) A man sold an article at a loss of 20%. If he has sold that article for Rs 12 more he would have gained 10%. Find the cost price of that article:
  • Rs 60
  • Rs 40
  • Rs 30
  • Rs 22
Ans - Rs 40

(18)A sells a bicycle to B at a profit of 20%. B sells it to C at a profit of 25%. If C pays Rs 225 for it, the cost price of the bicycle for A is:
  • Rs 110
  • Rs 125
  • Rs 120
  • Rs 150
Ans - Rs 150

(19)The difference between the selling prices of an article at a profit of 15% and at a profit of 10% is Rs 10. The cost price of the article is:
  • Rs 100
  • Rs 120
  • Rs 150
  • Rs 200
Ans - Rs 200

(20) A reduction of 20% in the price of salt enabled a purchaser to obtain 4 kg more for Rs 100. The reduced price of salt per kg is:
  • Rs 4
  • Rs 5
  • Rs 6.25
  • Rs 6.50
Ans - Rs 5

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.