Wednesday, August 6, 2014

Synonyms Test in English for SSC Exams with Explanation

Synonyms Test in English

Synonyms Test in English

  • 2.Inception

    1. Initiate
    2. Beginning
    3. Initial
    4. Origin
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Inception ( आरम्भ , प्रारंभ , शुरुआत ). Example -  He has been the director of the project since its inception.
    Synonyms - origin,Beginning, outset, source, root, conception.
    Antonyms - conclusion,end,close,completion,consequence etc

Synonyms Test in English

  • 3. Colossal

    1. famous
    2. vigorous
    3. energetic
    4. enormous
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note:Colossal (विशाल, बहुत बड़ा)
    English Meaning - Extraordinarily great in size, extent, or degree; gigantic; huge.
    Synonyms- Huge,enormous,monstrous,gigantic etc
    Antonyms -Miniature,teeny,tiny,little,minute,small etc

Synonyms Test in English

  • 4.Paradox

    1. Paradise
    2. Question
    3. Puzzle
    4. Challenge
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Paradox (वह बात जो कि वास्तव में सच हो परन्तु देखने में साफ झूठी जान पड़ती हो)
    English Meaning - A statement or proposition that seems self-contradictory or absurd but in reality expresses a possible truth.
    Synonyms - Mystery,Ambiguity,Puzzle,absurdity.
    Antonyms - Regularity,Usualness,accuracy,normality, truth

Synonyms Test in English

  • 5.Proliferate

    1. proliterate
    2. prohibit
    3. stipulate
    4. reproduce
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Proliferate ( प्रचूर मात्रा में होना ,प्रचुर मात्रा में उत्पन्न होना या करना )
    English Meaning - Increase Quickly, Grow Rapidly, Increase Rapidly etc
    Synonyms- Generate, Propagate, Multiply, Reproduce etc
    Antonyms- Decrease, Kill, Destroy, Lessen, Shrink etc

Synonyms Test in English

  • 6.Censure

    1. criticize
    2. appreciate
    3. blame
    4. abuse
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:Censure (निंदा,दोष लगाना,अपराधी ठहराना)
    English Meaning - Severe Criticism, to criticize or reproach in a harsh or vehement manner.
    Synonyms - blame,rebuke,condemnation,reprimand
    Antonyms - Praise, Compliment,Encouragement etc

Synonyms Test in English

  • 7.DILIGENT

    1. industrious
    2. indifferent
    3. intelligent
    4. energetic
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Diligent ( परिश्रमी, एकाग्रचित्त)
    English Meaning - Hard Working, persevering.
    Synonyms - Active,industrious,tireless,eager,attentive etc
    Antonyms - Careless,Inactive,disinterested,idle,lazy,ignorant etc

Synonyms Test in English

  • 8.CONTEMPLATION

    1. Consideration
    2. Meditation
    3. Deliberation
    4. Speculation
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:Contemplation ( ध्यान, चिंतन )
    English Meaning - deep thought, Planning
    Synonyms - Meditation,deliberation,intension,ambition etc
    Antonyms - Ignorance, Rejection,neglect,slight,avoidance etc

Synonyms Test in English

Synonyms Test in English

  • 10. ADULATION

    1. duration
    2. argument
    3. flattery
    4. institution
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Adulation ( अतिप्रशंसा, चिकनी चुपडी बातें, चापलूसी)
    English Meaning - Servile flattery; praise in excess, or beyond what is merited.
    Synonyms - Applause, Commendation,Flattery,Blandishment etc
    Antonyms - Abuse, Criticism etc

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.