Wednesday, August 27, 2014

Computer Questions for SSC Exams

Computer Questions for SSC Exams



(1)Who designed the first electronics computer – ENIAC?  
   A. J.Presper Eckert and John W Mauchly          B.Van-Neumann
   C.Joseph M.Jacquard                                         D.Non of these      


Ans-A 

2.Which of the following is not an output devices?
   A.Printer                                            B.Scanner
   C.Touch Screen                                D.Flat Screen                         

 Ans-B 

3.Who co-created the UNIX operating system in 1969 with Dennis Ritchie?
   A.Alan Turing                                     B.Ken Thompson
   B.Steve Wozniak                              D.Niklaus Wirth                        

Ans-B

4.Who was the creator and lead developer of Gmail?
   A.Paul Buchheit                                 B.George Boole
   C.Konrad Zuse                                  D.Steve Case & Jeff Bezos    

Ans-A


5.Who was the developer of  Yahoo?
   A.David Filo & Jerry Yang                  B.Ken Thompson
   C.Vint Cerf & Robert Kahn                D.Dennis Ritchie & Ken Thompson     


Ans-A

6.What is the part of a database that holds only one type of information?
  A.File                                                   B.Record
  C.Report                                             D.Field                                       


 Ans-D       
  

7.Which generation of computer is at present under development?
A.Fourth Generation                                  B.Third Generation
C.Fifth Generation                                     D.Sixth Generation                      


Ans-C


8.Artificial Intelligence is associated with which generation of computer?
A.Third Generation                                    B.Fourth Generation
C.Fifth Generation                                     D.Sixth Generation                     


 Ans-C

9.In analog computer
A.Input is never converted to digital form
B.Input is first converted to digital form
C.Output is displayed in digital form
D.Output is displayed in analog form                                                            


 Ans-A

10.”DOS” stands for
A.Data out system                                     B.Disk out system
C.Disk operating system                           D.Data operating system            

Ans-C 

 
11.The output quality of printer is measured by
A.Dots per inch                                          B.Dot per cm
C.Dot per mm                                            D.Dot per nm                             

Ans-A


12.The binary system uses power of
A.  2                                                            B.  4
C. 6                                                             D.  8                                            

Ans-A


13.In compact disks which technology is used?
A.Electromagnetic                                      B.Electrical
C.Mechanical                                              D.Laser                                      

Ans-D


14.Which windows program do you use to manage folders and files?
A.Windows explorer                                   B.Windows control panel
C.Windows accessories                           D.Windows manager                   

Ans-A


15.Who created Pretty Good Privacy(PGP)?
A.Phil Zimmermann                                   B.Ray Tomlinson
C.Niklaus Wirth                                          D.Tim Berners-Lee                     

Ans-A


16. Which of the following memory is fastest?
A.Virtual Memory                                        B.Cache Memory
C.Secondary Memory                                D.Read Only Memory                 

Ans-B


37.Analytical engine was invented by
A.Charles Babbage                                    B.George Boole
C.George Pancham                                   D.Blaise Pascal                           

Ans-A


38. How many million process a computer can perform in a second?
A.One million                                               B.Two Million
C.Four Million                                               D.None of the Above                   

 Ans- A


39.What is the unit for counting computer speed?
A.Second                                                      B.Megahertz
C.Nanoseconds                                          D.Picoseconds                            

Ans- B   


40.In which mode the communication channel is used both direction at the same time?
A.Half-duplex                                                 B.Full-duplex
C.Simplex                                                     D.None of these                                

Ans-B

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.