Sunday, July 27, 2014

SSC Quiz on Important Articles of Indian Constitution

Quiz on Indian Constitution

  • 1. Which Article empowers the President to impose Financial Emergency?

    1. Article 356
    2. Article 364
    3. Article 352
    4. Article 360
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: According to Article 360, if the President is satisfied that there is an economic situation in which the financial stability or credit of india is threatened , he or she can declare financial emergency. Such an emergency ust be approved by the parliament within two months

Quiz on Indian Constitution

  • 2. Under which Article of the Constitution can an individual move to the Supreme Court directly in case of any violation of Fundamental Rights?

    1. Article 32
    2. Article 28
    3. Article 29
    4. Article 31
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Right to Constitutional remedies under Article 32 of the Indian constitution empowers the citizens to move a court of law in case of any denial of the fundamental rights. The courts can issue various kinds of writs such as habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto and certiorari.

Quiz on Indian Constitution

  • 3. Which article of the Indian Constitution provides for equal opportunities for all citizen in Public Employment?

    1. Article-22
    2. Article-16
    3. Article-20
    4. Article-25
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Article 16 of the Constitution deals with equality of opportunity in matters of public employment. It states that no citizen shall, on grounds only of religion, race, caste, sex, descent, place of birth, residence or any of them, be ineligible for or discriminated against in respect of any employment.

Quiz on Indian Constitution

  • 4.Under which Article of the Constitution of India, can the fundamental rights of the members of the Armed forces be specifically restricted?

    1. Article 33
    2. Article 19
    3. Article 21
    4. Article 25
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Parliament may restrict the application of the Fundamental Rights to members of the Indian Armed Forces and the police, in order to ensure proper discharge of their duties and the maintenance of discipline, by a law made under Article 33.

Quiz on Indian Constitution

  • 5. Which Article under Indian Constitution did Dr. B.R Ambedkar term as the "Heart and Soul of the Indian Constitution"?

    1. Article 14
    2. Article 19
    3. Article 356
    4. Article 32
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Dr. Ambedkar, the chairman of the Drafting committee called the fundamental right to constitutional Remedies as the heart and soul of the indian constitution. This right is enshrined in Article 32.

Quiz on Indian Constitution

  • 6.Under which Article of the Indian Constitution, the decision of the Central Administrative Tribunal can be challenged in the Supreme Court?

    1. 323 A
    2. 329
    3. 343 C
    4. 343 K
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: The Central Administrative Tribunal was established in pursuance of Article 323 A of the Constitution. According to this article, the Parliament may by law exclude the jurisdiction of all Courts except the Jurisdiction of the Supreme court under Article 136 with respect to the disputes or complaints regarding CAT.

Quiz on Indian Constitution

  • 7. The national Emergency in India declared by the President of India due to the external aggression or armed revolt through 

    1. Article 352
    2. Article 356
    3. Article 360
    4. Article 368
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Under Article 352 of the constitution, the President can declare such an emergency(caused by war, external aggression or armed rebellion) only on the basis of a written request by the Council of Ministers headed by the Prime Minister. Such a Proclamation must be approved by the Parliament within one month.

Quiz on Indian Constitution

  • 8. The Panchayati Raj system in India was introduced under the direction of which article of the Constitution?

    1. 32
    2. 40
    3. 45
    4. 51
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:Article 40 of the Indian Constitution deals with the organization of Panchayats. As per this Article, the State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self government.

Quiz on Indian Constitution

  • 9.In the Constitution of India, the "Right to Constitutional Remedies" has been provided in Article

    1. 30
    2. 31
    3. 32
    4. 35
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note:The "Right to Constitutional Remedies" is given in Article 32 under Part III of the Indian Constitution. It is a fundamental right and empowers the citizens to move a court of law in case of any denial of the fundamental rights.

Quiz on Indian Constitution

  • 10. Which Schedule of the Constitutional deals with the disqualification of elected members on the grounds of defection?

    1. 8th 
    2. 9th
    3. 10th
    4. 11th
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The 10th schedule to the Indian Constitution that is popularly referred to as the 'Anti-Defection Law' was inserted by the 52nd Amendment to the Constitution in 1985. It has provisions for Members of Parliament and Members of the state Legislature.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.