Tuesday, August 25, 2015

Quiz on Indian Polity and Constitution for SSC CHSL & FCI Exam

Indian Polity and Constitution Quiz

  • 1. When the Vice-President officiates as President of India, he draws the salary of

    1. Chairman of Rajya Sabha
    2. President
    3. Member of Parliament
    4. Both (1) and (2)
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: When the Vice President discharges the functions of the President, he shall not perform the duties of the office of the chairman of Rajya Sabha and shall not be entitled to receive the salary of the Chairman. During this period, he is entitled for the salary and privileges of the President of India.

Indian Polity and Constitution Quiz

  • 2. The first Woman judge to be appointed to Supreme Court was

    1. Rani Jethmalani
    2. Anna George Malhotra
    3. M. Fathima Beevi
    4. Leila Seth
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Justice M. Fathima Beevi was the first woman judge to be appointed to the Supreme court of India and the first Muslim woman to be appointed to any higher judiciary. She is the first woman judge of a supreme court of a nation in India and Asia.

Indian Polity and Constitution Quiz

  • 3. The Advocate-General in each state is

    1. Appointed by the Governor
    2. Appointed by the President
    3. Appointed by the Chief Justice of the High Court
    4. Appointed by the Chief Justice of the supreme Court
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: In India, an Advocate General is a legal adviser to a state government. The Post is created by the Constitution of India nad corresponds to that of Attorney General  of India at the federal or central or union government level. The Governor of each state appoints a person who is qualified to be appointed as a judge of a high court to be advocate General for the state.

Indian Polity and Constitution Quiz

  • 4. According to Article 75(3) of the Constitution of India the council of Ministers are collectively responsible to the

    1. President
    2. Parliament
    3. Lok Sabha
    4. Rajya Sabha
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Article 75 states that the Council of Minsiters shall be collectively responsible to the House of People i.e People.

Indian Polity and Constitution Quiz

  • 5. The minimum age for a person to seek election to Lok Sabha is

    1. 21 years
    2. 25 Years
    3. 30 Years
    4. 35 Years
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The minimum age for a person to become a member of Rajya Sabha is 30 years. The minimum qualifying age for the membership of Lok Sabha is 25 years.

Indian Polity and Constitution Quiz

  • 6. The speaker of the Lok Sabha enjoys

    1. no right to vote in general circumstances
    2. the right to vote only in case of a tie
    3. the right to vote like other members of the house
    4. the right to vote only once during the term of the house
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: Normally, the speaker doesn't take part in voting in the House. But in case of a tie, he exercises his right of casting vote. His casting vote would decide the issue. In such a case his vote would normally go in favour of the party to which he belongs. Further, when a resolution for the removal of the speaker is put to vote in the house, he has the right to cast his vote.

Indian Polity and Constitution Quiz

  • 7. India has been described under Article-1 of the Constitution as a

    1. Federation
    2. Federation with a strong unitary base
    3. Confederation
    4. Union of states
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Article 1 of the Constitution declares that India, that is Bharat, shall be a Union of States.

Indian Polity and Constitution Quiz

  • 8. 52nd Constitutional Amendment Act of 1985 deals with

    1. Union Territories 
    2. Defection and Disqualification
    3. Extending Reservation
    4. Abolition of Privy Purses
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The 52nd constitutional Amendment of 1985 amended Article 101, 102, 190 and 191 and inserted Scheduled 10 to the Constitution of India. It dealt with Anti Defection Law and provided Disqualification of members from parliament and assembly in case of defection from one party to another.

Indian Polity and Constitution Quiz

  • 9. Under which one of the following writs an official can be prevented from taking an action which he is officially not entitled?

    1. Mandamus
    2. Quo Warranto
    3. Certiorari
    4. Habeas Corpus
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Mandamus is a judicial remedy which is in the form of an order from a superior court to any government subordinate court, corporation or public authority to do or forbear from doing some specific act which that body is obliged under law to do or refrain from doing, as the case may be, and which is statutory duty. It cannot be issued to compel an authority to do something against statutory provision. It may be a command to do an administrative action or not to take a particular action.

Indian Polity and Constitution Quiz

  • 10. When the posts of both the President and Vice President are vacant, who among the following officiates as President

    1. The chief Justice of Supreme Court
    2. The Lt. Governor of Delhi
    3. The Speaker of Lok Sabha
    4. The Prime Minister
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: The constitution of India provides that the Chief Justice of India shall act as the President of India in the event of the offices of both the president and the vice president being vacant. When the president Dr. Zakir Hussain, died in Office, the Vice President Mr. VV Giri acted as the President.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.