Thursday, July 17, 2014

Biology Quiz for SSC CGL Tier 1 Exam with Explanation

Biology Quiz

  • 1. Adherent mucoid alkaline substance covering the inner lining of stomach is to

    1. Digest starch
    2. Act against bacteria
    3. Prevent the action of pepsin of mucosa
    4. Prevent viral infection
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: The continuous adherent mucus layer is also a barrier to lumina. Pepsin, thereby protecting the underlying mucosa from proteolytic digestion. The primary function of the adherent mucus gel layer is a structural one to create a stable, unstined layer to support surface neutralization of acid and act as a protective physical barrier against luminal pepsin.

Biology Quiz

  • 2. The are of human tongue sensitive to bitterness is restricted to:

    1. Tip
    2. Edges
    3. Middle Part
    4. Posterior Part
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: The bitterness can be tested at the posterior part of the tongue. Bitter taste is one of four taste receptors of the tongue. It is used to be thought that they were located towards the back of the tongue.

Biology Quiz

  • 3. During Photosynthesis the liberated gas is:

    1. Carbon Dioxide
    2. Oxygen
    3. Nitrogen
    4. Hydrogen
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note:Photosynthesis is a process used by plants and other organisms to convert the light energy captured from the sun into chemical energy that can be used to fuel the organism's activities. Photosynthesis uses carbon dioxide and water, releasing oxygen as a waste product.

Biology Quiz

  • 4. Which of the following blood cells is compulsory for blood coagulation?

    1. Platelets
    2. RBC
    3. WBC
    4. Lymphocites
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: Coagulation is the process by which blood forms clots. It is an important part of homeostasis, the cessation of blood loss from a damaged vessel, wherein a damaged blood vessel wall is covered by a platelet and fibrin-containing clot to stop bleeding and begin repair of the damaged vessel. Platelet immediately form a plug at the site of injury, this is called primary homeostasis.

Biology Quiz

Biology Quiz

  • 6. Virus contains

    1. Protein and lipid
    2. Nucleic and Protein
    3. Lipid and Carbohydrate
    4. Carbohydrate and Nucleic Acid
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note:Virus particles consists of two or three parts: the genetic material made from either DNA or RNA, long molecules that carry genetic information, a protein coat that protects these genes and in some cases an envelope of lipids that surrounds the protein coat when they are outside a cell.

Biology Quiz

  • 7. By which the sex of a child is determined before birth

    1. Sperm of Father
    2. Foetus of Mother
    3. Both (A) and (B)
    4. Nutrition of Mother
    Answer And Explanation
    Answer: Option B
    Explanation:
    Note: The gender of the baby can be ascertained accurately after more or less than seven weeks of pregnancy. During this period of pregnancy, the fetal DNA is sufficiently found in the mother's blood. Thus, identifying the fetus gender through prenatal gender testing is easier.

Biology Quiz

  • 8. What may be the cause of malfunctioning of thyroid gland?

    1. Iodine deficiency
    2. Iron Deficiency
    3. Calcium Deficiency
    4. Vitamin C
    Answer And Explanation
    Answer: Option A
    Explanation:
    Note: The main reason for thyroid malfunctioning is the deficiency of Iodine. Since iodine is a trace mineral found in food that combines with Tyrosine to make both T3 and T4, both of the hormones produced in the thyroid, a lack of it can lead to under production of thyroid hormones.

Biology Quiz

  • 9. Which one of the following is found only in Women? 

    1. Thyroid
    2. Pituitary
    3. Ovary
    4. Adenoid
    Answer And Explanation
    Answer: Option C
    Explanation:
    Note: Men don't have ovary. Women have a pair of ovaries which is a sexual gland responsible for producing estrogen. In men, testis has same functions as ovary in women. It produces testosterone.

Biology Quiz

  • 10. Water in Plants is transported by

    1. Cambium
    2. Phloem
    3. Epidermis
    4. Xylem
    Answer And Explanation
    Answer: Option D
    Explanation:
    Note: Water is transported in plants through Xylem vessels, these begin the roots and end in the leaves of the plant, water is translocated through a combination of "Transpirational Pull" and capillary action.

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.