Sunday, February 23, 2014

Practice Paper: Important Questions from Circles and its Parts for SSC CGL Tier-1 Exam

If you are preparing for SSC Combined Graduate Level exam, you can't leave Geometry  section alone because this topic can give you at least 6-8 marks in Tier 1 and almost double in Tier-II exam. In this post, I am providing you some questions based on circle. Just try to solve them. If you failed to solve, check answers by scrolling down this page. You will find answers at the end of this page.

(1) In the given Figure, the measure of X is :
Circle Question for SSC CGL
                      (a) 125 degree                     (b) 115 degree
                      (c) 105 degree                     (d) 135 degree

(2) In the given figure, the measure of X is:
Geometry Question from Circle

                        (a) 80 degree                 (b) 50 degree
                        (c) 130 degree               (d) 60 degree

(3) In the given figure the length of OA is:
Geometry questions for SSC CGL Exam
                         (a) 10 cm                          (b) 17 cm
                         (c) 7 cm                            (d) 12 cm

(4) In the given figure, the measure of angle x is:
Important question from circle for SSC CGL Exam
                        (a) 30 degree                      (b) 20 degree
                        (c) 40 degrees                     (c) 60 degrees

(5) In the given figure, the measure of angle Y is:
Geometry problems for SSC CGL Exam

                          (a) 100 degree                     (b) 75 degree
                          (c) 105 degree                     (d) 80 degree

(6) If the incircle of traingle ABC touches the sides BC, CA and AB at D, E and F respectively then:
Problem based on Geometry for SSC Exam
          (a) Perimeter of traingle ABC = 2(AF + BD + CE)
          (b) Perimeter of Traingle ABC = 1/2(AF+BD+CE)
          (c) Perimeter of Traingle ABC = EC + DB + FA
          (d) Perimeter of traingle ABC = 3(AE + CD + BF)

(7) PA, PB and QR are the tangents of the circle. If PA = 4 cm. The perimeter of traingle PQR is:

                      (a) 12 cm                         (b) 8cm
                      (c) 10 cm                         (d) 6 cm

(8) In the figure, the measure of angle Y is:


                                 (a) 23 degree                                    (b) 33 degree
                                 (c) 43 degree                                    (d) 13 degree

(9) In the given figure if angle AOC = 70 degree then the measure of Y is:

                                 (a) 35 degree                                  (b) 45 degree
                                 (c) 55 degree                                   (d) 65 degree

(10) An Equilateral triangle ABC is inscribed in a circle with centre O then angle BOC is equal to :
                                        (a)  30 degree                                   (b) 60 degree
                                        (c)   90 degree                                   (d) 120 degree










Answers of Above Questions


Questions
Answers
1
D
2
A
3
C
4
B
5
C
6
A
7
B
8
A
9
C
10
D

Get Study Materials in Your E-Mail


0 comments:

Post a Comment

Leave your comment but never use bad words otherwise you will be blocked.